Recept dana: Posni mramorni kolač - slaže se uz kafu i čaj, a gosti će biti oduševljeni
Sastojke verovatno već imate kod kuće
Ušli smo u prvu nedelju posta, a kako je i sezona posnih slava, mnoge domaćice tragaju za dobrim posnim receptima. Većina ljudi voli da jede čuveni mramorni kolač, a da li znate da postoji i posna verzija ovog kolača.
Pravi se brzo, a sastojci su jeftini. Ukoliko to želite, kolač možete zaliti i sirupom od šećera ili premazati pekmezom. Slaže se uz mleko, čaj, kafu, a sigurno će se dopasti i vašim gostima ovaj recept koji smo našli na domacirecepti.net.
Vreme pripreme:
- 60 minuta sa pečenjem
Sastojci:
Napomena - u pitanju su čaše od 200 ml
- 4 čaše brašna
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 10 g praška za pecivo
- 2,5 čaše kisele vode (500 ml)
- 2 kašike kakaa
- 20 g vanilin šećera
Priprema:
Odmah uključite rernu da se zagreva na 170 stepeni jer priprema kratko traje.
Prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati šećer, ulje i gaziranu vodu i sve dobro umešati.
Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan deo dodati kakao, a u drugi vanilin šećer.
Podmazati pleh uljem i posuti brašnom, pa rastresti ga svuda po plehu, a višak odstraniti. Ukoliko želite možete staviti i pek-papir, onda vam ulje i brašno nisu potrebni.
Sipati malo svetle, pa malo tamne smese, šarajući, da se dobije onaj mramorni izgled.
Staviti u rernu i peći oko 45 minuta u zavisnosti od vaše rerne.
Nemojte peći duže jer će se kolač osušiti.
Prohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti!
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari