Recept dana: Posni mramorni kolač - slaže se uz kafu i čaj, a gosti će biti oduševljeni

29.11.2023

07:56

1

Autor: K. O.

Sastojke verovatno već imate kod kuće

Recept dana: Posni mramorni kolač - slaže se uz kafu i čaj, a gosti će biti oduševljeni
Copyright Printscreen/YouTube

Ušli smo u prvu nedelju posta, a kako je i sezona posnih slava, mnoge domaćice tragaju za dobrim posnim receptima. Većina ljudi voli da jede čuveni mramorni kolač, a da li znate da postoji i posna verzija ovog kolača.

Pravi se brzo, a sastojci su jeftini. Ukoliko to želite, kolač možete zaliti i sirupom od šećera ili premazati pekmezom. Slaže se uz mleko, čaj, kafu, a sigurno će se dopasti i vašim gostima ovaj recept koji smo našli na domacirecepti.net.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta sa pečenjem

Sastojci:

Napomena - u pitanju su čaše od 200 ml

  • 4 čaše brašna
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 10 g praška za pecivo
  • 2,5 čaše kisele vode (500 ml)
  • 2 kašike kakaa
  • 20 g vanilin šećera

Priprema:

Odmah uključite rernu da se zagreva na 170 stepeni jer priprema kratko traje.

Prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati šećer, ulje i gaziranu vodu i sve dobro umešati.

Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan deo dodati kakao, a u drugi vanilin šećer.

Podmazati pleh uljem i posuti brašnom, pa rastresti ga svuda po plehu, a višak odstraniti. Ukoliko želite možete staviti i pek-papir, onda vam ulje i brašno nisu potrebni.

Sipati malo svetle, pa malo tamne smese, šarajući, da se dobije onaj mramorni izgled.

Staviti u rernu i peći oko 45 minuta u zavisnosti od vaše rerne.

Nemojte peći duže jer će se kolač osušiti.

Prohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti!

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike