Svi smo čuli za miks začina "pumpkin spice", a da li znate da ga možete lako napraviti i kod kuće

31.10.2023

14:11

0

Autor: V. I.

Ova začinska mešavina stavlja se u čorbe, pite, toplu čokoladu, a neodoljivo miriše na jesen

Svi smo čuli za miks začina  "pumpkin spice", a da li znate da ga možete lako napraviti i kod kuće
Copyright Profimedia

Koncept mešavine začina "pumpkin spice" (eng. začin od bundeve“) u Evropu je stigao relativno nedavno, preko okeana, potpomognut jesenjim prizorima pita i kuhinja iz američkih filmova i serija, ali vrlo brzo se proširio i kod nas.

Možda vam zvuči nepoznato, ali ako vam pomenemo mešavinu cimeta i muskatnog oraščića, verujemo da već imate na umu jesenje delikatese od jabuka s ovim začinima, mirisne potaže od bundeve, neizbežno kuvano vino, a neke domaćice ih čak stavljaju u slavsko žito.

Profimedia
 

Čuvenu mešavinu začina pumpkin spice možete naći gotovu u prodavnicama van zemlje, ali zašto biste trošili novac kad možete i da je napravite sami. Dodatna prednost vaše verzije ovog začina je činjenica da možete prilagoditi količine pojedinih začina u zavisnosti od toga za šta najčešće koristite mešavinu, kao i od svog ukusa. 

Sastojci:

  • 2 kašike cimeta
  • 2 kašičice muskatnog oraščića
  • 2 kašičice đumbira
  • 1 kašićica karanfilića

Priprema:

Sve začine dobro izmešajte i čuvajte u zatvorenoj tegli.

Dva osnovna začina koja su polazna osnova za dobru mešavinu "pumpkin spice" su cimet i muškatni oraščić. Osim gorenavedenih možete dodati i piment, kardamom, alevu papriku, korijander, anis... Svaki od ovih začina daće svoju specifičnost mešavini i jelima u kojima se korist.

Kako se koristi

Kada koristite "pumpkin spice" u jelima, važno je da ga kombinujete s nekom vrstom masnoće - puterom ili uljem. Prilikom dodavanja u jela, ne zaboravite da dodate prstohvat soli u smešu kako biste još više istakli sve arome i ukuse!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike