Ovo je njeno vreme - kraljica jeseni koja je i hrana i lek: Napravite najbolji potaž od bundeve

16.10.2023

14:43

0

Autor: K. O.

Blagotvorno utiče na ceo organizam, čak usporava starenje, a prepoznata je i u narodnoj medicini

Ovo je njeno vreme - kraljica jeseni koja je i hrana i lek: Napravite najbolji potaž od bundeve
Copyright Pixabay

Stigla nam je jesen u svojoj punoj raskoši i sa svim svojim plodovima. Zahvaljujući tome i naša trpeza će doživeti brojne promene.

Oktobar je uvek rezervisan za bundeve, a ova narandžasta lepotica ima brojne korisne sastojke za naš organizam.

Sada je njeno vreme i nemojte da propustite da je uvrstite u svoj dnevni meni. Toliko je recepata da će svoj pronaći i oni najprobirljiviji.

Kako se koristi i kao hrana, ali i kao lek, predstavićemo je u njenoj punoj lepoti i bogatstvu.

Bundeva je koristan diuretik, a njeno seme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom ili obolelom prostatom. Takođe, bundevu bi trebalo što češće da konzumiraju osobe koje boluju od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Pored toga, ova jesenja namirnica ima izuzetno povoljno dejstvo protiv upale jajnika i pratećih pojava menopauze.

Zovu je ludaja i “vojvođanska banana”

Zbog hranjivosti i lekovitosti, bundevu mnogi zovu i “vojvođanska banana”. Sa obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, bundeva, ili ludaja je nezaobilazna namirnica na trpezi.

Pexels
 

Od nje mogu da se pripremaju i slana, i slatka jela, a može se jesti živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i njen sok.

Plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali i mnoštvo minerala i vitamina. Bogata je biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam, a u njenom plodu gotovo da nema masnoća, jer se u 100 grama bundeve nalazi manje od 30 kalorija, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da skinu višak kilograma.

Betakarotin, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno delovanje na ljudski organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture, deluje kao jak antioksidant, što znači da stopira razvoj superoksida i peroksida. Bundeva je izuzetno bogata provitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače i štiti oko od katarakte. Zato se može koristiti i preventivno, jer, zahvaljujući selenu u semenkama, ali i provitaminu A iz njenog mesa čuvaju organizam od tumora, odnosno smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Pixabay
 

Ako imate problematičnu kožu, treba da jedete bundevu jer posebno utiče na masnu kožu sa miteserima, bubuljicama i aknama, pa se stavlja u kreme i maske za lice. Čak i oboleli od psorijaze treba da konzumiraju bundevu.

Ne smeta ni dijabetičarima, samo da je ne slade, kao i osobama koje imaju oboljenje želuca i tankog creva.

Seme bundeve ima višestruke koristi za ljudski organizam, čak usporava i starenje

Njene semenke su bogate omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema.

Seme bundeve preporučuje se i kao efikasan i neškodljiv lek protiv dečjih glista i pantljičare. Hladno ceđeno ulje iz semena, koristi se u terapiji bubrežnih bolesnika, reumatičara i za oporavak posle operacije.

Promo:24sedam/AgroTV
 

Sadrži i prirodne antioksidanse, koji usporavaju starenje ćelija, a naučnici su utvrdili i da semenke bundeve blagotvorno deluju na simptome stresa, anksioznosti i depresije. Izvor su kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema. Povoljno utiču i na samopouzdanje, kako novija istraživanja pokazuju, odličan su afrodizijak.

Ulje bundeve

Od semenki bundeve pravi se i karakteristično ulje koje zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima, i odlično je kao dodatak salatama i čorbama. Stručnjaci tvrde da bundevino ulje, zahvaljujući lecitinu koji sadrži sprečava aterosklerozu i čisti krvne sudove, reguliše nivo holesterola u krvi, a preventivno deluje i kod regulisanja rada mokraćne bešike, pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva i deluje kao regulator hormona.

Pojedina istraživanja potvrdila su i da ovo ulje smanjuje rizik od pojave kamena u bubrezima. Ovim uljem mogu se lečiti i rane, pukotine ili opekotine na koži. U narodnoj medicini bundeva se koristi za uklanjanje pega i kao lek kad ujede zmija.

Pexels
 

Napravite ukusan i zdrav potaž od bundeve

Pored slatke pite od bundeve i klasične pečene bundeve, možete napraviti ukusan i zdrav potaž koji će okrepiti vaše telo.

Sastojci:

  • 150 g bundeve
  • 100 g šargarepe
  • 50 g praziluka
  • 20 g kisele pavlake 12%mm
  • jedna kafena kašika mlevenih oraha
  • začini (so, beli luk u prahu, peršun, mirođija...)
  • prepečeni integralni hleb

Način pripreme:

Najpre dobro operite i iseckajte povrće, pa ga skuvajte sa začinima po želji. Nakon što se povrće skuva, izblendirajte ga, pa dodajte ostale sastojke.

Pexels
 

Može i bez hleba, a ako ipak ne možete da odolite odaberite integralni.

A orasi ne samo da će oplemeniti ukus ovog potaža, već će dodati i omega masne kiseline koje su neophodne za dobar rad srca i mozga.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike