Kako se kuva slavsko žito? Ovo tradicionalno posluženje nije teško za pripremu, a domaćice znaju koliko je važno da bude lepo i ukusno

28.10.2022

12:32

0

Autor: Z.A.S.

Običaji nalažu da se, nakon sečenja slavskog kolača, žitom prvo posluži domaćin, a zatim i svi ukućani

Kako se kuva slavsko žito? Ovo tradicionalno posluženje nije teško za pripremu, a domaćice znaju koliko je važno da bude lepo i ukusno
Slavski kolač - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Jedan od neizostavnih simbola krsne slave jeste slavsko žito, a svaka domaćica zna koliko je važno da ono bude lepo i ukusno.

Običaji nalažu da se, nakon sečenja kolača, žitom prvo posluži domaćin, a zatim i svi ukućani. Nakon toga se žito služi gostima, a kako koji gost dolazi na slavu, prvo se posluži slavskim žitom.

Takođe, običaj je da žito služe ili domaćica ili devojka u kući, ćerka ili unuka, a služi se na sledeći način: domaćica žito prinese gostu, zatim gost ustane, prekrsti se, okrene se ka domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, a nakon toga se ponovo prekrsti i sedne.

Prvo se služe stariji, pa mlađi, a poslužavnik sa žitom sve vreme stoji pored slavske sveće dok traje slava. Ukoliko žita preostane i nakon završetka slave - daje se deci ili se pakuje deci prisutnih gostiju.

A evo kako da pripremite slavsko žito:

Sastojci:

  • 500 g pšenice belije
  • 500 g šećera u prahu
  • 500 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • pola kašičice cimeta
  • pola kašičice muskatnog oraščića
  • mleveni orasi i jezgra oraha za dekoraciju
Pixabay
 

Priprema:

Skuvajte pšenicu, a zatim je procedite i sameljite u mašini za meso. Sjedinite žito sa šećerom u prahu i mlevenim orasima, a nakon toga, u smesu koju ste pripremili, dodajte dve kesice vanilinog šećera, cimet i muskatni oraščić. Žito koje ste napravili stavite u činiju, a zatim ga pospite mlevenim orasima i ukrasite po želji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike