
Kako se kuva slavsko žito? Ovo tradicionalno posluženje nije teško za pripremu, a domaćice znaju koliko je važno da bude lepo i ukusno
Običaji nalažu da se, nakon sečenja slavskog kolača, žitom prvo posluži domaćin, a zatim i svi ukućani

Jedan od neizostavnih simbola krsne slave jeste slavsko žito, a svaka domaćica zna koliko je važno da ono bude lepo i ukusno.
Običaji nalažu da se, nakon sečenja kolača, žitom prvo posluži domaćin, a zatim i svi ukućani. Nakon toga se žito služi gostima, a kako koji gost dolazi na slavu, prvo se posluži slavskim žitom.
Takođe, običaj je da žito služe ili domaćica ili devojka u kući, ćerka ili unuka, a služi se na sledeći način: domaćica žito prinese gostu, zatim gost ustane, prekrsti se, okrene se ka domaćinu i domaćici, čestita slavu i uzme žito, a nakon toga se ponovo prekrsti i sedne.
Prvo se služe stariji, pa mlađi, a poslužavnik sa žitom sve vreme stoji pored slavske sveće dok traje slava. Ukoliko žita preostane i nakon završetka slave - daje se deci ili se pakuje deci prisutnih gostiju.
A evo kako da pripremite slavsko žito:
Sastojci:
- 500 g pšenice belije
- 500 g šećera u prahu
- 500 g mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- pola kašičice cimeta
- pola kašičice muskatnog oraščića
- mleveni orasi i jezgra oraha za dekoraciju

Priprema:
Skuvajte pšenicu, a zatim je procedite i sameljite u mašini za meso. Sjedinite žito sa šećerom u prahu i mlevenim orasima, a nakon toga, u smesu koju ste pripremili, dodajte dve kesice vanilinog šećera, cimet i muskatni oraščić. Žito koje ste napravili stavite u činiju, a zatim ga pospite mlevenim orasima i ukrasite po želji.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari