Narandžasta banana sa naših prostora: Četiri super načina da ispečete bundevu u rerni

29.10.2022

12:37

0

Autor: Z. A.

Neverovatna namirnica - i za oko i telo

Narandžasta banana sa naših prostora: Četiri super načina da ispečete bundevu u rerni
henry-perks-nKjo8bOd6Es-unsplash - Copyright Pexels

Ukusna, zdrava i jeftina namirnica. Može se jesti sama, biti glavno jelo ili poslastica. Od nje prave fini kolači, čorbe i potaži, pite i razne sruge delicije – slane i slatke. Njeno narandžastvo - bundeva, ili tikva, ili dulek, ili ludaja...

Najveći broj ljudi jesen povezuje sa mirnim, ušuškanim ambijentom, toplim napicima, jelima iz rerne čiji se miris širi po kući - a osim jabuka, kestenja i dunja, namirnica koju najčešće pripremamo u ovo doba godine jeste bundeva, koja jako zdrava, vrlo ukusna i ne baš skupa.

Osim što se može jesti pečena ili barena bez iakakvih dodataka, koristi se za pravljenje pita, humusa i potaža ili prelivena raznim prelivima.
Kombinovanjem različitih ukusa i tekstura od ove jednostavne namirnice lako možete napraviti uzbudljiv gastronomski doživlja.

Za pečenje je najbolje koristiti hokaido ili muskatnu bundevu, a koru nije potrebno guliti. Samo prepolovite bundevu po dužini, kašikom odstranite semenke, a onda je ispecite na jedan od ova četiri načina.

Pexels
 

Cela bundeva

Da ispečete bundevu u celom komadu potrebno je spolja oprati, nožem ili viljuškom izbosti po celoj površini, staviti na tespiju i peči oko sat vremena na 200 stepeni.
Ako je veća, onda i duže. Gotovu isecite na pola, izvadite semenke i iskoristite za razne recepte.

Pexels
 

Bundeva na kriške

Operite bundevu spolja, isecite na kriške, složite na pek-papir i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Vruće možete posuti šećerom ili medom i poslužiti. Takođe se može koristiti za pripremu jela i kolača.

Pexels
 

Bundeva na kockice s maslacem

Ogulite bundevu, isecite kockice, raširite na obloženu tespiju, pospite rastopljenim maslacem, šećerom i cimetom. Peče se isto na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pexels
 

Slana bundeva

Isecite bundevu na manje komade i rasporedite ih po plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte susamovim uljem ili nekim drugim po želji, posolite i pobiberite i dodajte mešavinu ruzmarina i začina koje volite. Pecite oko 30 minuta na 180 ºC ili dok bundeva ne porumeni po ivicama i ne omekša – ne zaboravite da tokom pečenja malo promešate da bi se svi komadi ravnomerno ispekli.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike