Recept dana: Langoš - mađarski specijalitet koji podseća na mekike, ali pruža više

18.08.2023

07:52

0

Autor: K. B.

Langoš, autentičan mađarski specijalitet, pravi se od testa i sličan je našim mekikama, ali je većih dimenzija

Recept dana: Langoš - mađarski specijalitet koji podseća na mekike, ali pruža više
Copyright Profimedia

Kako stručnjaci za mađarsku kuhinju ističu, langoš zapravo ima nemačke korene, ali su ga Mađari usvojili i postao je popularan i u Vojvodini. Bitno je da originalni langoš ima neutralan ukus kako bi bio prikladan za slane i slatke varijante, zbog čega se soli dodaje minimalno. Iskusne domaćice iz Vojvodine otkrivaju da ključ uspeha leži u tome da se testo premesi tri puta i da uvek bude sveže.

Sastojci:

Testo:

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 dl mleka
  • 2,5 dl vode
  • 40 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1/2 l ulja
  • prstohvat soli i malo šećera

Slani fil:

  • kečap ili pavlaka sa pršutom i kačkavaljem (po želji)
Profimedia
 

Priprema:

1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac i dodajte šećer, ostavite da nadođe.

2. U prosejano brašno sipajte so, umućeno jaje, kvasac, mlako mleko i vodu. Mesite dok ne dobijete glatko testo.
3. Ostavite da testo odstoji na toplom oko sat vremena, a potom ga premesite. Ovaj korak ponovite još dva puta kako biste postigli vazdušastiju strukturu testa.
4. U dubljoj posudi zagrejte ulje dok se dobro ne ugreje.
5. Rukama razvucite testo i pažljivo ga spustite u vrelo ulje. Kada dobije zlatno-smeđu boju, izvadite ga i stavite na papirni ubrus kako bi se ocedilo od viška ulja.
6. Ponovite proces pečenja za ostatak testa.
7. Filujte langoš po želji: za slani deo koristite kajmak, kečap ili pavlaku sa pršutom i kačkavaljem.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike