Recept dana: Panakota, slatka mala izvrnuta poslastica najbolje se slaže uz crveno voće

11.08.2023

07:54

0

Autor: K. O.

Još jedan biser italijanske kuhinje

Recept dana: Panakota, slatka mala izvrnuta poslastica najbolje se slaže uz crveno voće
Panakota - Copyright Profimedia

Jedan je od omiljenih italijanskih specijaliteta. Originalno je potekao sa severa Italije, iz Pijemonta.

Panna cotta, što na italijanskom znači "skuvana pavlaka", je klasičan italijanski desert koji se ističe svojom kremastom teksturom i nežnim ukusom. Ova poslastica se priprema kuvanjem slatke pavlake sa želatinom, što omogućava da se stegne i formira savršeno glatku i čvrstu strukturu.

Panakota se često servira sa voćnim prelivima kao što su jagode, maline, borovnice ili voćni sosovi. Osim voćnih dodataka, popularne su i varijacije sa karamelom, čokoladom ili vanilom. Ovaj desert je cenjen zbog svoje jednostavnosti i sposobnosti da se prilagodi raznim ukusima i prelivima.

Zanimljivo je da se mnogi ne usuđuju da ga priremaju jer se plaše da li će uspeti da dobiju njegovu finu teksturu.

Ipak, priprema je prilično jednostavna, samo ispoštujte sve korake, A onda se prepustite uživanju u izgledu i ukusu vašeg remek-dela.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 20 minuta

Sastojci:

  •     400 ml pavlake za kuvanje
  •     200 ml mleka
  •     75 grama šećera
  •     ekstrakt ili aroma vanile
  •     tri listića želatina
  •     voće po želji

Priprema:

Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji pet minuta. U šerpi zagrejte mleko, pavlaku i šećer sa tri-četiri kapi vanile, ali ne dozvolite da proključa. Ocedite listiće želatina i jedan po jedan ih dodajte u zagrejanu pavlaku uz neprestano mešanje. Kada se želatin u potpunosti rastvorio, možete da počnete sa izlivanjem u kalupe ili neku posudu.

Servira se prevrnuta na tanjiru, a ovaj korak mnogima zadaje najviše muke, pa vam otkrivamo jedan trik – isperite hladnom vodom dve veće, ili nekoliko manjih lepih čaša koje ste odabrali za serviranje. Dakle, panakotu nećete prevrtati, već ćete je servirati u čaši. Ostavite u frižideru najmanje četiri sata, a najbolje preko noći.

Profimedia
 

Servira se sa bobičastim voćem, karamelom, topljenom čokoladom ili voćnim pireima, šta god da je po vašem ukusu ili vaših ukućana.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike