Top 5 namirnica za osvežavajuće obroke tokom tropskih temperatura: Leto zahteva novi pristup kuvanju

15.07.2023

14:41

0

Otkrijte kako da se hranite zdravo, a ukusno tokom vrelih letnjih dana

Top 5 namirnica za osvežavajuće obroke tokom tropskih temperatura: Leto zahteva novi pristup kuvanju
profimedia-0703872513 - Copyright Profimedia

Dolaskom leta, temperature su često toliko visoke da nam se čini kao da nam se organizam topi na suncu. U takvim uslovima, važno je pravilno se hraniti kako bismo održali dobro zdravlje i osvežili se. Iz tog razloga, danas vam predstavljamo pet najboljih namirnica koje će vam pomoći da ostanete hidrirani i zdravi tokom tropskih temperatura.

Lubenica

Kada pomislite na letnje plodove, lubenica je često prva asocijacija. Ova sočna i osvežavajuća povrćka je savršen izbor tokom vrelih dana. Lubenica je bogata vodom koja pomaže u hidrataciji organizma, dok je istovremeno niskokalorična. Takođe, sadrži likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka.

Foto: Pixabay
 

Krastavac

Krastavci su još jedna fantastična namirnica koju treba uključiti u ishranu tokom leta. Oni su većinski sastavljeni od vode, što ih čini odličnim izvorom hidratacije. Osim toga, krastavci su niskokalorični i bogati vlaknima, što pomaže u održavanju zdrave probave. Možete ih dodati u salate ili napraviti osvežavajući krastavac koktel.

Pixabay
 

Paradajz

Paradajz je još jedna namirnica koja će vam pomoći da se osvežite tokom vrelih letnjih dana. Bogat je vitaminom C i antioksidansima, koji jačaju imuni sistem i pomažu u zaštiti kože od oštećenja. Paradajz možete jesti svež, dodati ga u salate ili napraviti osvežavajući domaći sok.

Kokosova voda

Kokosova voda je prirodni elektrolit i izvrstan napitak za hidrataciju tokom tropskih temperatura. Bogata je mineralima poput kalijuma, koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u organizmu. Osim toga, kokosova voda je niskokalorična i ukusna alternativa gaziranim pićima. Možete je piti samu ili je koristiti kao osvežavajući dodatak voćnim smutijima.

Profimedia
 

Avokado

Avokado je poznat po svom bogatom nutritivnom sastavu i zdravim mastima. Tokom leta, avokado je odličan izbor jer je hranljiv, ali i osvežavajući. Sadrži vlakna, vitamine i minerale koji pomažu u održavanju energije i hidratacije. Avokado se može dodati u salate, praviti ukusne gvakamole sosove ili ga jednostavno jesti samostalno.

Unsplash
 

Tokom tropskih temperatura, pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i osveženja. Birajući namirnice poput lubenice, krastavca, paradajza, kokosove vode i avokada, možemo se osigurati da naš organizam bude hidriran, hranljiv i spreman da se nosi s toplotom. Ne zaboravite da se pridržavate i ostalih saveta za bezbednost tokom vrućina, kao što su nošenje lagane odeće i redovno nanošenje zaštitnog faktora na kožu. Uživajte u letu i zdravoj ishrani!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike