Osvežite i zaštitite vašu kožu tokom tropskog leta: Saveti za zdravu i blistavu kožu

14.07.2023

06:42

0

Otkrijte kako očuvati kožu od sunca i vrućine

Osvežite i zaštitite vašu kožu tokom tropskog leta: Saveti za zdravu i blistavu kožu
Krema za sunčanje 2 - Copyright Profimedia

Tropsko leto donosi sa sobom sunčane dane i visoke temperature koje nam pružaju priliku da uživamo na plaži ili na otvorenom. Međutim, ovakvi uslovi mogu negativno uticati na našu kožu. Zato je važno da se pravilno brinemo o njoj kako bismo je zaštitili od štetnih sunčevih zraka i održali je zdravom. Evo nekoliko saveta za očuvanje zdrave kože tokom tropskog leta.

Upotreba zaštitnog faktora

Jedan od najvažnijih koraka za zaštitu kože od sunčevih zraka je redovna upotreba zaštitnog faktora. Birajte preparate sa visokim SPF faktorom (sun protection factor), koji će štititi kožu od štetnih UVA i UVB zraka. Nanesite zaštitni faktor najmanje 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu i redovno ga obnavljajte tokom dana, naročito nakon kupanja. Birajte one sa mineralnom zaštitom.

Nošenje zaštitne odeće i šešira

Pored upotrebe zaštitnog faktora, preporučuje se nošenje odeće koja će dodatno zaštiti kožu od sunčevih zraka. Birajte lagane, široke komade odeće koji pokrivaju ruke, noge i leđa. Takođe, ne zaboravite da nosite šešir sa širokim obodom kako biste zaštitili lice, vrat i oči od direktnog sunca.

Freepik
 

Hidratacija

Tokom tropskih temperatura, koža može brzo dehidrirati. Zato je važno da održavate odgovarajuću hidrataciju kako biste koži obezbedili potrebnu vlagu. Pijte dovoljno vode tokom dana i koristite hidratantne kreme ili losione koji će održati kožu mekom i hidriranom. Takođe, izbegavajte prekomerno izlaganje suncu u najtoplijim delovima dana kako biste sprečili isušivanje kože.

Ishrana za zdravu kožu

Zdrava ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Uključite namirnice bogate antioksidansima, kao što su bobičasto voće, citrusi, spanać, paradajz i orašasti plodovi. Ovi sastojci pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala i održavaju je sjajnom i zdravom. Takođe, izbegavajte preteranu konzumaciju šećera i masne hrane, koje mogu dovesti do pogoršanja stanja kože.

Nakon sunčanja

Nakon izlaganja suncu, važno je pravilno negovati kožu kako biste je oporavili od mogućih oštećenja. Koristite blage proizvode za čišćenje kože kako biste uklonili ostatke zaštitnog faktora i znoja. Nakon čišćenja, nanesite hidratantnu kremu koja će umiriti kožu i pomoći joj da zadrži vlažnost.

Profimedia
 

Tokom tropskog leta, važno je da se pravilno brinemo o svojoj koži kako bismo je zaštitili od štetnih sunčevih zraka i održali je zdravom i sjajnom. Redovno koristite zaštitni faktor, nosite zaštitnu odeću i hidrirajte se pravilno. Takođe, vodite računa o ishrani bogatoj antioksidansima i pravilno negujte kožu nakon izlaganja suncu. Sa ovim savetima, možete uživati u tropskom letu bez brige o zdravlju svoje kože.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike