Recept dana: Pita sa borovnicama, neodoljivi spoj slatko-kiselog u prhkom testu

01.06.2023

07:54

0

Autor: K. O.

Sjajna poslastica za sunčane dane

Recept dana: Pita sa borovnicama, neodoljivi spoj slatko-kiselog u prhkom testu
Copyright Profimedia

Stiže nam sezona borovnica, pa je vreme da isprobamo neke sjajne recepte sa ovim zdravim i ukusnim voćem. Jedan od omiljenih i to širom sveta je pita sa borovnicama.

Kisele i osvežavajuće borovnice smestile su se u prhkom testu i dale ovoj poslastici jedinstven ukus.

Kog će oblika biti, potpuno je na vama. Dozvoljeno je i da se poigrate. Naš predlog je da testo narežete na trakice i unakrsno ih ispreplećete preko borovnica.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Testo

  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • 70 g šećera
  • ½  kašičice soli
  • 250 g narezanog hladnog maslaca
  • 50 ml hladne vode
  • 30 ml votke
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • 1 kašika slatke pavlake (za premazivanje)

Nadev

  • 700 g borovnica
  • 1 kašika korice limuna
  • 3 kašike limunovog soka
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 50 g šećera

Priprema:

Najpre u većoj posudi pomešajte suve sastojke, brašno, šečer i so. Dodajte narezani hladni maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smesu mrvičaste teksture. 

Zatim pomešajte i tečne sastojke - vodu i votku, pa postepeno dodajte smesi s brašnom. Trebalo bi da dobijete čvrsto testo, a ako se ono i dalje mrvi, dodajte još malo vode i sjedinite sastojke. 

Testo prebacite na podlogu i zamesite ga nekoliko puta sve dok ne postane kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Ostavite u zamrzivaču 30 minuta.

Najpre jedan deo izvadite iz zamzivača i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako testo ne bi pucalo prilikom valjanja.

Profimedia
 

Rastanjite ga u krug na otprilike pola centimetra debljine, pazeći da bude nešto veće od samog pekača.  

Namastite okrugli pekač za pite od 25 cm i pomoću oklagije prebacite rastanjeno testo u njega.

Rukama, oblikujte testo i ivice prema plehu, višak odsecite. Stavite u zamrzivač dok pripremate nadev. 

U manjoj posudi pomešajte jaje i slatku pavlaku i stavite u frižider. 

Za nadev u većoj posudi pomešajte borovnice, limunov sok i koricu, šećer i kukuruzni skrob. 

Nadev stavite na testo, poravnajte vrh i vratite u frižider.

Izvadite drugi deo testa, pa i njega rastanjite kružno na otprilike pola centimetra debljine i narežite na trakice. 

Izvadite pitu iz frižidera, pa poslažite trakice testa unakrsno u dva sloja ili po želji. Isecite višak, a ivice dobro pritisnite. 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Premažite pitu pripremljenom smesom od jajeta i slatke pavlake. 

Stavite u rernu na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni, pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebalo da dobije finu zlatkastu boju kada je gotova. 

Kada se ohladi, isecite i uživajte.

Predlog za serviranje - dodajte kuglu sladoleda od vanile.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike