Recept dana: Pita sa borovnicama, neodoljivi spoj slatko-kiselog u prhkom testu
Sjajna poslastica za sunčane dane

Stiže nam sezona borovnica, pa je vreme da isprobamo neke sjajne recepte sa ovim zdravim i ukusnim voćem. Jedan od omiljenih i to širom sveta je pita sa borovnicama.
Kisele i osvežavajuće borovnice smestile su se u prhkom testu i dale ovoj poslastici jedinstven ukus.
Kog će oblika biti, potpuno je na vama. Dozvoljeno je i da se poigrate. Naš predlog je da testo narežete na trakice i unakrsno ih ispreplećete preko borovnica.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Testo
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 70 g šećera
- ½ kašičice soli
- 250 g narezanog hladnog maslaca
- 50 ml hladne vode
- 30 ml votke
- 1 jaje (za premazivanje)
- 1 kašika slatke pavlake (za premazivanje)
Nadev
- 700 g borovnica
- 1 kašika korice limuna
- 3 kašike limunovog soka
- 40 g kukuruznog skroba
- 50 g šećera
Priprema:
Najpre u većoj posudi pomešajte suve sastojke, brašno, šečer i so. Dodajte narezani hladni maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smesu mrvičaste teksture.
Zatim pomešajte i tečne sastojke - vodu i votku, pa postepeno dodajte smesi s brašnom. Trebalo bi da dobijete čvrsto testo, a ako se ono i dalje mrvi, dodajte još malo vode i sjedinite sastojke.
Testo prebacite na podlogu i zamesite ga nekoliko puta sve dok ne postane kompaktno. Izravnajte u disk debljine 1 cm, prepolovite i svaki komad zamotajte, posebno, u plastičnu foliju. Ostavite u zamrzivaču 30 minuta.
Najpre jedan deo izvadite iz zamzivača i ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako testo ne bi pucalo prilikom valjanja.
Profimedia
Rastanjite ga u krug na otprilike pola centimetra debljine, pazeći da bude nešto veće od samog pekača.
Namastite okrugli pekač za pite od 25 cm i pomoću oklagije prebacite rastanjeno testo u njega.
Rukama, oblikujte testo i ivice prema plehu, višak odsecite. Stavite u zamrzivač dok pripremate nadev.
U manjoj posudi pomešajte jaje i slatku pavlaku i stavite u frižider.
Za nadev u većoj posudi pomešajte borovnice, limunov sok i koricu, šećer i kukuruzni skrob.
Nadev stavite na testo, poravnajte vrh i vratite u frižider.
Izvadite drugi deo testa, pa i njega rastanjite kružno na otprilike pola centimetra debljine i narežite na trakice.
Izvadite pitu iz frižidera, pa poslažite trakice testa unakrsno u dva sloja ili po želji. Isecite višak, a ivice dobro pritisnite.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Premažite pitu pripremljenom smesom od jajeta i slatke pavlake.
Stavite u rernu na 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni, pa pecite još 50 minuta. Pita bi trebalo da dobije finu zlatkastu boju kada je gotova.
Kada se ohladi, isecite i uživajte.
Predlog za serviranje - dodajte kuglu sladoleda od vanile.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari