Recept dana: Širli Templ torta, savršen odnos pečenog lešnika i finog čokoladnog krema, a bez trunke brašna

27.04.2023

07:51

1

Autor: K. O.

Našli ste svoju novu omiljenu tortu

Recept dana: Širli Templ torta, savršen odnos pečenog lešnika i finog čokoladnog krema, a bez trunke brašna
Copyright Printscreen/YouTube

Ako se za reformu kaže da je kraljica torti, pa onda bismo Širli Templ komotno mogli nazvati princezom. U pitanju je prefinjen spoj pečenih lešnika i najfinijeg čokoladnog krema. 

Savršenog ukusa, a bez trunke brašna. Recept za ovu tortu je iz knjige recepata kuvara hotela "Park" iz Novog Sada, koja je objavljena pre skoro tri decenije.

Dobila je ime po slavnoj glumici Širli Templ, koja je do svoje desete godine zaradila svoj prvi milion. Karijera joj je bila na vrhuncu tridesetih godina prošlog veka, a glumačku karijeru je napustila sa svega 22 godine. Otisnula se u diplomatiju, a Američki filmski institut ju je svrstao među 50 najvećih filmskih legendi. Još davne 1960. godine dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih.

A ova torta koja po njoj nosi ime komotno se može oceniti sa pet zvezdica.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Kora:

  • 7 jaja
  • 140 g šećera
  • 100 g otopljene čokolade
  • 150 g pečenih mlevenih lešnika
  • malo ruma

Fil:

  • 4 jaja
  • 160 g šećera
  • 200 g čokolade
  • 200 g putera ili margarina

Priprema:

Odvojiti 7 belanaca od žumanaca, pa ih umutiti u čvrst sneg (uz dodatak par kapi limuna). Umutiti žumanca sa 140g šećera, pa im dodati otopljenu čokoladu. Umešati lešnike, pa lagano umešati sa belancima.

Pripremljenu smesu izliti u pleh okvirnih dimenzija 28x37cm. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Potom pustiti koru da se ohladi.

Za to vreme 4 jaja i 160 g šećera dobro umutiti, pa ih kuvati na pari uz neprestano mešanje 10-15 minuta. Dodati 200 g čokolade izlomljene na sitnije komade i mutiti dok se sasvim ne sjedini.

Kada se skloni sa ringle i stane nekoliko minuta dodati komade putera, sve vreme mešajući. Potom i fil pustiti da se prohladi.

Koru iseći na četiri jednake trake (može i tri u zavisnosti od toga da li želimo nižu, a širu ili užu i višu tortu). Svaku traku poprskati mešavinom ruma i vode, pa filovati. Istim filom premazati tortu i okolo.

Tortu ukrasite po želji ili jednostavno posuti lomljenim lešnikom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike