Oprez! Većina Srba obožava ovo jelo, ali, koliko dugo ruska salata sme da stoji u frižideru?

12.12.2022

13:48

0

Autor: Z.A.S.

Preporuka je da rusku salatu pojedete u roku od tri dana

Oprez! Većina Srba obožava ovo jelo, ali, koliko dugo ruska salata sme da stoji u frižideru?
Svečana trpeza - Copyright Freepik

Slavske i praznične trpeze teško da možemo da zamislimo bez čuvene ruske salate. Ruska salata može biti posna i mrsna, a verujemo da sastojke birate u odnosu na datum i priliku.

Ruska salata se pravi od povrća, majoneza, šunke i jaja, a mnogi vole da je jedu i tokom godine, odnosno, bez nekog posebnog povoda. Ipak, ona je lako kvarljiva, upravo zbog svog sastava.

Većina domaćica se večito pita koliko zapravo dugo ruska salata može da stoji u frižideru, a da bude bezbedna za jelo.

Profimedia
 

Pre svega, potrebno je da budete jako oprezni sa ruskom salatom, baš kao i sa svim ostalim jelima u koja ide majonez, jer takva jela imaju relativno kratak rok trajanja. Bez obzira na to da li je pravite posnu ili mrsnu, postoji velika mogućnost da se već trećeg dana pokvari.

Koliko dugo ruska salata sme da stoji?

Prvo što je potrebno da uradite jeste da, odmah nakon što sklonite predjelo, sa stola u frižider sklonite i rusku salatu. Ukoliko salata predugo ostane na toplom, postoji velika verovatnoća da će se sastojci fermentisati i pokvariti se.

Greška koju mnogi prave jeste da posudu u kojoj stoji ruska salata prekriju samo folijom, a to onda mikroorganizmima, sa drugih namirnica u frižideru, omogućava da uđu u tu posudu.

Profimedia
 

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara, tako da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da uđu.

Negde ćete pročitati da je rok trajanja pet dana, ali savet je da je čuvate na temperaturi od oko 4 stepena Celzijusa i pojedete u roku od tri dana, da biste bili sasvim bezbedni.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike