Recept dana: S razlogom nosi epitet kraljice praznične trpeze jer je za Srbe Nova godina nezamisliva bez nje - ruske salate

31.12.2020

08:08 >> 14:17

0

Autor: K. O.

Sve je podložno promeni, ona je konstanta

Recept dana: S razlogom nosi epitet kraljice praznične trpeze jer je za Srbe Nova godina nezamisliva bez nje - ruske salate
Profimedia

Ona je zaštitni znak Nove godine. Možda praznični meni može da bude podložan promenama tokom godina, međutim, to ne važi za omiljenu rusku salatu. U mnogim jezicima ona se zove “ruska” ( srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom itd.), dok je u drugim poznata i kao “salata Olivije”( ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom…).

Ime je dobila po svom tvorcu Lusijenu Olivijeu koji je bio ruski kuvar belgijskog ili francuskog porekla. Olivije je bio vlasnik restorana francuske, tačnije pariške kuhinje u Moskvi. Restoran se zvao „Ermitaž“ i bio je jedan od najboljih u to vreme. Istorija kaže da je ruska salata nastala tako što je Olivije 1860. godine poslužio goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, a mnogo godina kasnije postala je i neizostavni recept svih poznatih kuvara sveta.

Način pripreme je bio strogo čuvana tajna, a Olivije je recept skrivao iako su osnovni sastojci bili poznati. Vremenom, recept je postao neka vrsta legende.

Najraniji zapis recepta za rusku salatu dogodio se tek 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.

Pročitajte još

Kao što možete pretpostaviti, prvobitna verzija potpuno se razlikovala od današnje. Prema originalnom receptu sastojci ruske salate bili su: teleći jezik, kavijar, zelena salata, komadići jastoga i kapra, kornišoni, tvrdo kuvana jaja i zrnca soje. Preliv od majoneza bio je posebna kombinacija provansalskog maslinovog ulja, senfa i vinskog sirćeta. Tačan recept ovog preliva ostao je nepoznat.

Od sovjetskog vremena recept za pripremu ruske salate se mnogo promenio, skupi sastojci su zamenjeni jeftinijim i pristupačnijim. Sada standardna ruska salata sadrži: kuvani krompir, kuvanu šargarepu, kobasicu (bareno meso ili šunku ), tvrdo kuvana jaja, kisele krastavce, grašak, mirođiju i majonez.

Najveća ruska salata ikada bila je napravljena u Orenburgu u Rusiji u decembru 2012. godine. Bila je teška 1841 kilogram, a za pripremu je bilo potrebno 220 kilograma krompira, 80 kilograma šargarepe, 180 kilograma krastavaca, 500 kilograma kobasice, 5040 jaja, 136 kilograma graška, 260 litara majoneza…

Profimedia

A ovako izgleda moderan recept za rusku salatu.

Sastojci:

  • 200 g krompira
  • 200 g graška
  • 200 g šargarepe
  • 200 g šunke
  • 500 g belog pilećeg mesa ili i piletinu zamenite šunkom
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 5 kiselih krastavčića
  • 5 kuvanih jaja
  • 500 g majoneza
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • soli po ukusu

Način pripreme:

Grašak, šargarepu i krompir skuvati. Krompir i šargarepu pre kuvanja iseći na kockice. Kada je povrće kuvano, ocediti i ostaviti da se ohladi.

Pileće belo meso skuvati, a kada se ohladi iseckati sitno. Šunku, jaja i kisele krastavčiće iseckati na kockice.

U odgovarajuću posudu staviti povrće, belo meso, šunku i krastavčiće. Zatim dodati majonez i pavlaku. Sve zajedno promešati. Posoliti po ukusu i dodati limunov sok, po želji.

Bon appetit i srećna Nova godina!

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi