Top 7 slavskih sitnih kolača: Posni, brzi za pripremu i bez pečenja, gosti neće znati koji pre da probaju

23.11.2023

18:30

1

Autor: 24sedam

Ukoliko u narednom periodu i vi proslavljate slavu, sigurni smo da će vam se neki od ovih recepata dopasti

Top 7 slavskih sitnih kolača: Posni, brzi za pripremu i bez pečenja, gosti neće znati koji pre da probaju
Copyright Profimedia

Sitni kolači su nezaobilazan deo svake slave, a domaćice su uvek ponosne na svoja mala umetnička dela.

Recepti za neke od njih se prenose s kolena na koleno, ali ima i onih koji vole da eksperimentišu i isprobaju, kako nove recepte, tako i nove sastojke.

Ukoliko u narednom periodu i vi proslavljate slavu, verujemo da će vam se neki od naših predloga dopasti. Pogotovo ako nemate mnogo vremena za pripremu.

Ni za jedan od njih vam neće biti potreban šporet, jer se svi pripremaju bez pečenja, a verujemo da će svaki gost među njima pronaći svoj omiljeni.

Ovo je naših top 7 sedam slavskih sitnih kolača.

Profimedia
 

1. Rolat sa kokosom

Potrebno je:

  • 200 g margarina
  • 200 g šećera
  • 50 g čokolade
  • 350 g mlevenog keksa
  • 1 kesica instant kafe, razmućena sa 15 kašika vrele vode
  • 100 g prah šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g kokosa

Priprema:

Da biste pripremili tamniji deo, umutite 50 grama margarina sa šećerom i rendanom čokoladom, a zatim dodajte mleveni keks preliven kafom. Smesu ujednačite, a zatim je spustite na providnu foliju i rastanjite je u pravougaonu ploču. Za pripremu svetlijeg dela, potrebno je penasto umutiti preostali margarin sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i kokosovim brašnom. Masu izradite rukom, pa je rastanjite preko tamnije pravougaone smese i pomoću celofana je uvijte u rolat. Rolat potom ostavite uvijen u celofan, da se stegne.

Profimedia
 

2. Rafaelo kuglice

Potrebno je:

  • 1 rafaelo oblanda
  • 250 g šećera
  • 150 ml sojinog mleka
  • 200 g kokosovog brašna
  • 125 g margarina
  • 2 vanilin šećera
  • 45 celih oljuštenih pečenih lešnika

Priprema:

Sojino mleko, vanilin šećer i šećer stavite da prokuvaju i da se šećer istopi, a zatim sklonite sa vatre i dodajte margarin sečen na listiće. Mešajte sve dok se ne istopi, pa dodajte 100 grama kokosovog brašna, izmešajte i ostavite da se prohladi. Uzmite oblande u obliku poluloptica, napunite ih filom, u jednu polovinu stavite lešnik, spojite po dve, a zatim ih lagano uvaljajte u kuvanu smesu, pa u preostali kokos. Ređajte ih u papirne korpice i ostavite ih da se prosuše.

Profimedia
 

3. Kolumbo

Potrebno je:

  • 250 g šećera
  • 150 g margarina
  • 5 kašika kakaoa
  • 200 g mlevenog keksa
  • 300 g kokosovog brašna

Priprema:

Sipajte 1,5 dl vode i šećer u posudu za kuvanje, a zatim dodajte margarin i kakao. Kada se margarin i šećer budu rastopili na tihoj vatri, sklonite sa šporeta, a zatim dodajte 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešajte da se masa sjedini, a kada se bude prohladila, rastanjite je na celofanu na debljinu oko 1 cm i modlom vadite oblike, a zatim ih ređajte na tacnu koju ste prethodno obložili pek papirom, da se stegnu. Pospite ih preostalim kokosom.

Profimedia
 

4. Čoko-Rozen trouglovi

Potrebno je:

  • ½ pakovanja kora za rozen tortu
  • 200 g šećera
  • 125 g margarina
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 g mlevenog keksa + 30 g za posipanje
  • 100 g čokolade

Priprema:

Šećer ušpinujte sa jednim decilitrom vode, pa ga sklonite sa šporeta i dodajte margarin sečen na lictiće. Nastavite da mešate, kako bi se margarin otopio, a zatim dodajte kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa sve dobro izmešajte. Presecite Rozen korice toplim filom, a njime premažite i gornju koricu i prelijte je sa 50 grama istopljene čokolade i pospite mlevenim keksom. Ostavite da se ohladi i stegne, pa secite na trouglove.

Profimedia
 

5. Ferero kuglice

Potrebno je:

  • 200 g napolitanki sa lešnikom
  • 300 g krupno seckanih pečenih lešnika
  • 200 g margarina
  • 200 g čokolade

Za preliv:

  • 200 g čokolade
  • 90 g margarina
  • 1 kašika meda
  • 100 g krupno seckanih pečenih lešnika za posipanje

Priprema:

Napolitanke izmrvite i u njih dodajte lešnik, a zatim umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Dobro sjedinite sve, a zatim pravite kuglice. Stavite ih na dva sata u frižider, da se stegnu. Da biste napravili preliv, istopite čokoladu sa medom i margarinom, pa spuštajte unutra kuglice kašičicom i ređajte u papirne korpice u koje ste prethodno posuli malo seckanog lešnika. Lešnik pospite i preko ferero kuglica i ostavite da se čoklada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

Profimedia
 

6. Čokoladna srca

Potrebno je:

  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g smokvi
  • 100 g oraha
  • 150 g šećera
  • 50 g čokolade
  • malo struganog oraščića
  • malo cimeta
  • 150 g čokolade za prelivanje

Priprema:

Smokve, suvo grožđe i orahe sameljite, dodajte malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 grama istopljene čokolade. Masu dobro izradite rukom, pa je rastanjite na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vadite kolače i ređajte ih na tacnu sa pek papirom. Ostavite ih da se prosuše, pa ih prelijte glazurom od čokolade i ukrasite ih.

Profimedia
 

7. Figaro oblande

Potrebno je:

  • 100 g suvih šljiva
  • 100 g smokvi
  • 100 g urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g oraha
  • 100 g pečenog lešnika
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike meda
  • 1 limun
  • 2 male oblande
  • 100 g čokolade
  • 30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje

Priprema:

Smokve, urme i suve šljive isecite na tanke rezance, a zatim ih pomešajte sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Stvar ukusa

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike