Recept dana: Knedle sa šljivama prave se za vikend!

15.01.2021

07:08 >> 20:55

0

Autor: Z. A.

Ah te divne gomboce

Recept dana: Knedle sa šljivama prave se za vikend!
Copyright Profimedia

Možemo i ovako: njhovo veličanstvo knedle sa šljivama. Ukusna poslastica čija aroma ostavlja neodoljivu uspomenu na nepcu čak i ako niste ljubitelj šljiva.

Knedle sa šljivama su austrijskog porekla, u Vojvodini se zovu gomboce, a taj naziv potiče od reči „gomb“, što u bukvalnom prevodu znači kuglica.
Potrage za imenom ove poslastice vodi u pravo proučavanje istorije knedli. Moćna Austrougarska monarhija bila je i moćna kulinarska meka, koja je na svom carskom stolu često servirala delikatesne sastojke različitih kultura. Brojni došljaci iz tadašnjih pokrajina monarhije (Mađarske, Češke, Rusije, Trsta, Mađarske…) u Beč su doneli zanimljive recepte, koji su s vremenom postali deo austrijske gastronomske kulture.

Postoji zanimljiva priča o austrijskom caru Ferdinandu I, koji je ostao upamćen u istoriji po čuvenoj izreci: „Ja sam car, hoću knedle!“ Nije ga zanimalo koje je doba godine i da li je sezona šljiva ili kajsija, vodila ga je misao da je car i da moraju da mu stvore knedle… inače je otpuštao kuvare.
Tako su nastale knedle s mnogo različitih ukusa. Osim tradicionalnih knedli sa šljivama i drugim voćem, danas se pronalaze i novi ukusi, pa imamo knedle s nutelom, nutelom i malinom, rafaelo knedle s kokosom, makom, čokoladom i narandžom ili višnjom… Najmoderniji ukusi su čizkejk knedla, punjena slatkim sirom, kao i slane knedle, recimo sa čvarcima ili kulenom.

Ovu poslasticu nije teško napraviti, ali iziskuje malo više vremena. Zato odvojite jedan dan vikenda za knedle i napravite dvostruku meru, pa ih zamrznite.

Budući da nije sezona šljiva, možete da kupite zamrznute, ali i da budete moderni i upotrebite voće ili neki drugi nadev, po želji.

možete i ovo da pripremite

Sastojci:

Za testo

  • oko 800 g krompira (600 g kuvanog i očišćenog)
  • 1 kašičica soli
  • 2 žumanceta
  • 30 g putera
  • 300–350 g brašna

Za omotač od prezli

  • 60 g putera
  • 2 kašike ulja
  • 200 g prezli
  • 200 g šećera

I glavna zvezda

  • 20 srednje velikih šljiva (ili voća po izboru, ili nekog drugog fila po želji)

Priprema

1. Najpre pripremite prezle. U dubljem tiganju istopite 60 g putera sa dve kašike ulja. Dodajte 200 g prezli i propržite ih dok ne promene boju, sve vreme mešajući. Kad su prezle gotove, sklonite ih sa ringle i ostavite da se prohlade. Dodajte šećer i dobro promešajte.

2. Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite ga i ispasirajte ručno ili mikserom. Rastresite lopaticom ili varjačom i ostavite da se ohladi. Dodajte kašičicu soli, dva žumanceta i 30 g putera, pa sve izmešajte. Dodajte 300 g brašna i zamesite testo. Ono će biti malo lepljivo i to je u rdu. Ukoliko je mnogo lepljivo, dodajte još malo brašna.

3. Testo podelite na dva dela. Na obilno pobrašnavljenoj radnoj površini prvi deo rastanjite na pravougaonik okvirno 15 x 35 cm. Krajeve tog pravougaonika odsecite. Lepljiva ivica koja se stvara odsecanjem krajeva pomoći će nam pri spajanju knedli. Testo isecite na deset delova (ili manje ako su šljive krupnije), tako da dobijete kvadrate približno jednake veličine, oko 7 x 7 cm. U svaki stavite po jednu šljivu i zatvorite je testom. Isto ponovtie i sa drugom poloviniom testa. Knedle ređajte na poslužavnik obilno posut brašnom. Od ostatka testa napravite male valjke – šufnudle.

4. U većem loncu zagrejte vodu do vrenja, kuvajte knedle i šufnudle dok ne isplivaju, pa još pet minuta na tišoj vatri. Kuvajte odjednom onoliko knedli koliko može da stane u jednom sloju.

5. Vadite knedle rešetkastkom kašikom i vrele ih obilno uvaljajte u prezle sa svih strana. Ređajte ih u činiju i pospite ostatkom prezli ukoliko ih ima.

6. Čim se malo prohlade, možete ih jesti!

Bon appetit!!!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike