Kako otkriti slabljenje akumulatora? Jednostavan korak koji će vam pomoći

15.05.2024

16:14

0

Autor: K. B.

Među najčešćim intervencijama HAK-ovih mehaničara su problemi s akumulatorima

Kako otkriti slabljenje akumulatora? Jednostavan korak koji će vam pomoći
Akumulator - Copyright Profimedia

Ciklusi punjenja i pražnjenja, starost automobila i akumulatora, sve to na kraju rezultira kvarovima. Kako biste proverili stanje akumulatora, možete da izvedete jednostavan test. Parkirajte automobil u mraku ispred zida, isključite motor i upalite kratka svetla. Ako svjetlo postane tamnije nakon kratkog vremena, to može biti znak slabljenja akumulatora. Naravno, možete koristiti i voltmetar za proveru akumulatora, ali taj alat obično nije dostupan u svakom domaćinstvu, navodi HAK revija.

Posebno budite oprezni kod zaključavanja vozila. Ako zaboravite ugasiti svetla ili zaključati vrata, kod nekih modela vozila može ostati upaljena unutrašnja rasveta.

Profimedia
 

Koliko je potrebno da se akumulator isprazni?

Tehnički savetnik Hrvatskog autokluba, Marin Morava, objašnjava da akumulatori manjeg kapaciteta, kao što su oni u benzinskim motorima, mogu se isprazniti do te mere da sledećeg dana nije moguće pokrenuti motor, ako prenoće s uključenim osvetljenjem putničkog prostora. To je čest problem koji obuhvata akumulatore starije od dve godine, čiji je kapacitet smanjen zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja.

Ovaj problem se često događa kada vozači ne zatvore vrata vozila u potpunosti ili ostave upaljenu unutrađnju rasvetu preko prekidača nakon vožnje, očekujući da će se svetla automatski ugasiti. Ako se svetla ostave upaljena od večeri, a kontakt sa vozilom je ponovno ostvaren sledeće jutro, vozači se mogu naći u situaciji da vozilo ne reaguje na daljinski ključ, pa moraju otključati vozilo pomoću mehaničkog ključa.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike