Za početak ne paničite i bez ishitrenih reakcija: Šta treba da radite ako vam se kočnice pokvare tokom vožnje (VIDEO)

13.05.2024

19:09

0

Autor: K. O.

Cilj je da bezbedno zaustavite vozilo

Za početak ne paničite i bez ishitrenih reakcija: Šta treba da radite ako vam se kočnice pokvare tokom vožnje (VIDEO)
Copyright Freepik

Za mnoge ljude to je sastavni deo svakodnevnice. Toliko smo se navikli da svaki dan komandujemo našim brzim, dvotonskim metalnim vozilima na putu do posla i sa posla, da često zaboravljamo koliko to može biti opasno.

Ali ništa ne može da vas vrati u hladnu, tešku stvarnost kao što je pritiskanje papučice kočnice samo da biste otkrili da ona ne radi.

Zato je najbolje da se uputite šta treba da radite kada vam se kočnice pokvare, a vi ste u vozilu u pokretu.

Bezbedno zaustavljanje automobila bez ispravnih kočnica zahteva za početak mirnoću kako bi se održala potpuna kontrola nad vozilom.

Imajte na umu sledeće faktore i šta nikako ne treba da radite:

  •         Ne paničite. Sledećih nekoliko trenutaka je presudno za vašu bezbednost i bezbednost onih oko vas, zato duboko udahnite i pokušajte da ostanete bistre glave.
  •         Nemojte prebrzo ubacivati u nižu brzinu. Iako ćete želeti da pređete u nižu brzinu, ne bi trebalo da prelazite iz 4. brzine u 1. u trenu. Ovo može dovesti do toga da iskliznete iz kontrole.
  •         Ne gasite auto. Opet, ovo može dovesti do klizanja. Takođe onemogućava servo upravljač ili potpuno zaključava volan, dajući vam manje kontrole nad situacijom.
  •         Ne pritiskajte kočnicu u slučaju nužde prebrzo. Želećete da pritisnete kočnicu u slučaju nužde, ali ne pre nego što pređete u nižu brzinu i pritisnete pedalu kočnice. Agresivno povlačenje kočnice u slučaju nužde može dovesti do proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom.
Profimedia
 

Šta učiniti kada se kočnice pokvare:

Skinite nogu sa gasa.

Uključite sva četiri (ako imate vremena). Ako je kolovoz relativno čist i još uvek imate potpunu kontrolu nad vozilom, uključite svetla opasnosti i zatrubite da biste upozorili druge oko sebe. Čak i ako ne razumeju u potpunosti vašu nevolju, biće svesni da vas se klone.

Prebacite ua nižu brzinu POLAKO. Isključite tempomat (ako je primenljivo) i polako prebacujte u nižu brzinu da biste smanjili zamah.

Pumpajte pedalu kočnice snažno i brzo. Većina modernih vozila ima dvostruke kočione sisteme koji nezavisno kontrolišu prednje i zadnje kočnice. Agresivno pumpanje kočnica može biti dovoljno da aktivirate polovinu kočnica da vas uspori do zaustavljanja. Ovo neće funkcionisati ako obe polovine dualnog sistema pokvare.

Profimedia
 

Pažljivo pritisnite kočnicu u slučaju nužde. Sistem kočenja u slučaju nužde vas neće zaustaviti, ali će vas značajno usporiti. Obavezno ga pažljivo uključite kako biste bili sigurni da imate potpunu kontrolu.

(Opciono) Koristite zaštitne ograde. Ako vam se kočnice pokvare dok se krećete velikom brzinom na auto-putu prema neizbežnim preprekama, možda će biti potrebno da koristite pregradu ili zaštitnu ogradu da biste ostrugali stranu vašeg automobila kako biste usporili. Kada dođe do toga, vaš život je važniji od vašeg automobila.

Držite se na sigurnom. Kada automobil počne da usporava, usmerite se na stranu puta. Potpuno zaustavljanje biće olakšanje, ali dovodite sebe i druge u opasnost ako je na sredini autoputa, piše Top Driver.

Pogledajte i video:

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike