Jeftin i dostupan, ali štetan: Tip štitnika od sunca za auto koji nijedan vozač ne treba da koristi

13.04.2024

17:49

0

Autor: V. I.

Pre nego što izaberete zaštitu za automobil od sunca, prvo proverite dimenzije šoferšajbne automobila i materijal od kojeg je napravljen

Jeftin i dostupan, ali štetan: Tip štitnika od sunca za auto koji nijedan vozač ne treba da koristi
Copyright Profimedia

Uskoro ćemo svi biti svedoci koliko je neprijatan osećaj kad tokom vrućih dana uđemo u auto i osetimo se kao da smo zakoraćili u rernu, a samo dodirivanje volana nam šuri dlanove. Ove situacije, nastale zbog zagrevanja poznatog kao "efekat lupe", mogu se donekle ublažiti korišćenje zaštite od sunca za automobil, proizvodom čija  je funkcija zaštita od ultraljubičastih zraka i smanjenje uticaja sunca i njegove toplote na vozilo.

Lako se prenosi u automobilu, jer zbog svoje veličine i težine ne zahteva mnogo prostora.Jeftina je , pošto joj se cene kreću od 500 dinara naviše, a  ponuda na tržištu je stvarno velika  pa nije teško naći onaj koji vam najviše odgovara. Zato, nema izgovora da ne koristite štitnik za auto kada stignu visoke temperature.

Vrsta koja se ne preporučuje

Kao što rekosmo, ima raznih vrsta, ali se ne preporučuju štitnici od kartona, jer ne pružaju zaštitu od ultraljubičastih zraka (kao oni od drugih materijala). Iako su popularni zbog niske cene, nisu pogodni zbog nemogućnosti da blokiraju UV zrake, što može izazvati preterano zagrevanje unutrašnjosti automobila. Pored toga, ne štite sedišta od bledila i habanja izazvanog izlaganjem suncu.

Profimedia
 

Pa, koji štitnik odabrati?

Zbog gorenavedenih razloga, poželjno je da se odlučite za štitnike napravljene od sintetičkih materijala kao što su poliester ili najlon, koji su efikasniji u blokiranju UV zraka i održavanju prijatne temperature u vozilu. Ovi proizvodi su toliko efikasni iz sledećih razloga:

  • Štite unutrašnjost automobila - Mogu da uspore propadanje svih površina komandne table, posebno onih plastičnih, koje su najranjivije i koje se najviše pregrevaju na sunčevim zracima. Još jedan plus je što oni takođe štite presvlake.
  • Smanjuju osećaj umora - Vožnja po veoma visokim temperaturama može izazvati umor, a suncobrani smanjuju taj osećaj. Štaviše, sa dosta toplote u kabini, ometanja su češća za volanom.
  • Pomažu ventilaciji - Kako je temperatura niža, idealno okruženje se postiže za kraće vreme.
  • Smanjuju količinu benzena u autu - Benzen je toksin koji oslobađaju plastični elementi kada su izloženi sunčevoj svetlosti i čije udisanje može biti štetno, pišeEl Pais.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike