Važno je znati: Koje stvari nikako ne treba ostavljati u automobilu tokom vrućina

06.07.2023

21:45

0

Autor: K. B.

U letnjim mesecima, automobil može postati neizdrživo vruć, a određeni predmeti koji se često koriste mogu čak predstavljati rizik od eksplozije

Važno je znati: Koje stvari nikako ne treba ostavljati u automobilu tokom vrućina
Copyright Freepik

Visoke temperature u automobilu izazivaju brojne probleme, kako ljudima, tako i predmetima koji se u njemu nalaze. Kada je vozilo parkirano na vrelom suncu, unutrašnjost se brzo zagreva, a temperatura kabine može dostići i preko 50-60 stepeni Celzijusa. Ovo predstavlja ozbiljan rizik, kako za ljude, tako i za kućne ljubimce, koji nikada ne bi trebalo da ostanu u zaključanom automobilu tokom leta.

Međutim, nije samo ljudsko zdravlje u opasnosti - elektronika takođe može biti ugrožena. Ako se mobilni telefoni, laptopovi ili drugi uređaji izlože direktnoj sunčevoj svetlosti u vrelom automobilu, postoji opasnost od eksplozije. Litijum-jonske baterije posebno su osetljive na povećanje temperature i mogu dovesti do eksplozivnog samozapaljenja.

Freepik
 

Pored toga, određeni predmeti mogu eksplodirati pri visokim temperaturama. Dezodoransi, sprejevi protiv komaraca, sredstva za dezinfekciju ili gazirana pića mogu izazvati eksploziju kada se ostave u automobilu na temperaturama od 50 stepeni Celzijusa ili više.

Kako biste izbegli ove rizike, nemojte ostavljati ove stvari u automobilu kada je izložen dugotrajnom direktnom sunčevom zračenju. Važno je biti svestan potencijalnih opasnosti i preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti kako bismo osigurali sigurnost svih ljudi i predmeta u vozilu tokom vrelih letnjih dana.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike