Dugme koje štedi zdravlje, ali i gorivo: Vozači ga skoro nikad ne koriste, a zapravo je dragoceno

08.04.2024

15:58

0

Autor: K. O.

Važno je da se dobro upoznate sa mogućnostima svog automobila

Dugme koje štedi zdravlje, ali i gorivo: Vozači ga skoro nikad ne koriste, a zapravo je dragoceno
Klima u automobilu - Copyright Profimedia

Iako naši automobili, pa čak i polovnjaci stari desetak i više leta, imaju mnogo dugmića, pa tako i skrivenih funkcija, istina je da se većina retko ili gotovo nikad ne koristi.

Uglavnom vozači diraju dugmiće za pojačavanje zvuka ili menjanje frekvencije radio-stanice, kao i ona koja se tiču podešavanja temperature u vozilu.

Međutim, dugme za recirkulaciju vazduha u automobilu jedno je od najmanje korišćenih. A ruku na srce, čak i oni koji pritisnu dugme za recirkulaciju s nacrtanim automobilom i strelicom koja se vraća unazad, uglavnom to rade pogrešno.

Svrha ove funkcije jeste da, umesto da uzima vazduh spolja, sistem ponovo koristi vazduh koji se već nalazi unutar kabine. Zapravo, recirkulacija je unos vazduha u putnički prostor, filtracija kroz klima-uređaj i naknadna distribucija u deflektore.

Glavna razlika između recirkulacije i konvencionalnog usisavanja vazduha jeste u tome što protok vazduha dolazi iz putničkog prostora, a ne spolja.

Režim recirkulacije omogućava vam brzo zagrevanje i hlađenje vazduha jer se temperatura u kabini razlikuje od temperature izvan automobila.

Profimedia
 

Zašto je ovo dugme važno?

Pa, za početak nekad je i više nego poželjno da se spreči ulazak vazduha spolja.

Kada ga aktivirate dugme za recirkulaciju vazduha omogućava klima-uređaju da koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila uvlačeći ga kroz ventilacione otvore.

Tako na primer, ako se automobil ispred vas mnogo dimi ili ste naišli na prašnjav deo puta, najbolje je da ga uključite. Onda nećete osetiti ove mirise, niti udisati prašinu. U ovakvim situacijama vozači mahom aktiviraju mehaničko dugme za recirkulaciju vazduha i blokiraju pristup od spolja, ne znajući da ova funkcija može doprineti smanjenju potrošnje goriva i klima-uređaja u svakodnevnoj vožnji.

Profimedia
 

Korišćenje dugmeta za recirkulaciju će pomoći u smanjenju potrošnje goriva jer manje opterećuje motor automobila. Princip je isti za električne automobile jer će klima manje opterećivati bateriju.

Za one koji još ne znaju o kom dugmetu se radi, ono se obično nalazi oko točkića klima-uređaja koji omogućava vozaču da podesi unutrašnju temperaturu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike