Znate li čemu služi ova mala rupa na zadnjim vratima automobila? Ima veoma važnu funkciju (VIDEO)

14.03.2024

15:53

0

Autor: K. O.

Iznad rupe postavljen je simbol deteta jer se radi o sigurnosnoj funkciji vezanoj za najmlađe

Znate li čemu služi ova mala rupa na zadnjim vratima automobila? Ima veoma važnu funkciju (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Unutrašnji deo zadnjih vrata automobila retko se vidi jer su vrata većinu vremena zatvorena, ali na tom mestu smeštena je važna funkcija koja vam može biti od velike pomoći, posebno ako vozite decu u automobilu.

Ako imate automobil sa petoro vrata, možda ćete primetiti malu rupu na zadnjim vratima sa važnom sigurnosnom funkcijom. Za aktivaciju vam je potreban samo ključ automobila.

Iznad rupe možete videti simbol deteta, jer se radi o sigurnosti dece koja neće moći sama da otvore vrata vozila. Funkcija se može aktivirati umetanjem i okretanjem ključa automobila u rupi.

Za ponovno deaktiviranje jednostavno ponovo okrenite ključ na drugu stranu.

Roditelji koji nikada pre nisu koristili "dečju bravu" možda ni ne znaju za ovu skrivenu funkciju – mnogi umesto toga jednostavno koriste sistem centralnog zaključavanja, koji se često može aktivirati prekidačem u automobilu. Ali, to nije isti nivo zaštite.

Prava sigurnosna brava za decu u potpunosti sprečava otvaranje iznutra, a vrata automobila mogu se otvoriti samo spolja.

Ali, centralno zaključavanje znači da otvaranje spolja više nije moguće, ali se vrata često mogu otvoriti iznutra povlačenjem ručke dva puta - zbog čega nema dovoljno zaštite za decu.

Mnogi proizvođači automobila nude sigurnosne brave za decu direktno kroz otvor na unutrašnjoj strani vrata automobila. Za sisteme bez ključa, gde nema fizičkog ključa, možda ćete morati elektronski uključiti dečju bravu putem menija na vozilu, javlja Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike