Mislite da ste sjajan vozač? Sigurni smo da pravite barem jednu od ovih devet grešaka za volanom

16.09.2023

16:16

0

Autor: K. O.

Tako predstavljate opasnost u saobraćaju

Mislite da ste sjajan vozač? Sigurni smo da pravite barem jednu od ovih devet grešaka za volanom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mnogi od nas smatraju da su izvrsni vozači i često se ponose svojim "vozačkim veštinama", ali neretko je to daleko od realnosti.

Postoji niz uobičajenih grešaka koje činimo dok vozimo automobil. Neke od njih mogu štetiti našem vozilu, dok druge predstavljaju opasnost za nas i druge učesnike u saobraćaju.

Ovde je devet najčešćih grešaka koje vozači često prave:

Pogrešno držanje volana

Mnogi vozači ne drže volan pravilno u položaju "10 do 3" kako se uči u auto-školi. Neki voze sa samo jednom rukom, dok drugi drže volan previsoko ili prenisko. Ovo može uticati na vreme reakcije u opasnim situacijama.

Profimedia
 

Loše podešeni retrovizori

Retrovizori ili vozačka ogledala moraju biti pravilno podešeni kako bi se smanjila mogućnost mrtvog ugla. Pravilo za bočna ogledala je da vidite oko 1/4 vašeg automobila u njima.

Upotreba dugih svetala prilikom magle

Duga svetla u magli često smanjuju vidljivost umesto da je poboljšaju. Kratka svetla ili svetla za maglu su bolji izbor u ovakvim uslovima.

Kočenje u krivini

Kočenje tokom same krivine može dovesti do gubitka trakcije na zadnjim točkovima i zanošenja vozila. Ako morate da kočite, to treba učiniti pre ulaska u zavoj.

Priljubljivanje vozilu ispred

Vožnja previše blizu vozila ispred sebe može biti opasna, a vozači koji to često rade često su krivi za sudare sa zadnjim delom drugog vozila.

Freepik
 

Turiranje hladnog motora

Motor treba da postigne radnu temperaturu pre nego što se tera u visoke obrtaje. Turiranje hladnog motora može dovesti do habanja komponenti motora.

Vožnja nizbrdo s pritisnutim kvačilom

Držanje kvačila dok se spuštate nizbrdo može izazvati pregrevanje kočnica. Umesto toga, treba koristiti motor za kočenje.

Neravnomerno kočenje

Nepravilno korišćenje kočnice može uzrokovati neugodne i nesigurne vožnje. Vozači često previše lagano koče pa onda naglo pritisnu kočnicu. Treba kočiti ravnomerno i predviđati situacije unapred.

Freepik
 

Preglasna muzika

Glasna muzika može ometati koncentraciju tokom vožnje i smanjiti pažnju na okolinu. Važno je ostaviti glasnu muziku za druge prilike i održavati koncentraciju na putu.

Svi ovi faktori mogu uticati na bezbednost tokom vožnje, stoga je važno da vozači budu svesni ovih grešaka i nastoje ih izbeći kako bi vožnja bila sigurnija i prijatnija za sve učesnike u saobraćaju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike