Dve pogubne navike koje ima većina vozača, a nije ih ni svesna, uništavaju motor automobila

18.07.2023

11:01

1

Autor: K. O.

Obratite pažnju na neke instinktivne radnje tokom vožnje da bi vam automobil duže bio u voznom stanju

Dve pogubne navike koje ima većina vozača, a nije ih ni svesna, uništavaju motor automobila
Copyright Profimedia

Možda spadate u red vozača koji i te kako vode računa o svom automobilu. Ipak, većina nesvesno uništava svoje vozilo.

Dve navike su pogubne po motor, pa proverite da li to i vi radite.

Vožnja na kratkim relacijama

Ako ste među ljudima koji su se odvikli od pešačenja, pa startujete automobil i da biste otišli do prodavnice ili trafike kako biste obavili neki sitniji posao ili kupovinu, odmah to prestanite da radite.

Upravo je to ono što može skupo da košta, jer ovakve vožnje ni najmanje ne prijaju motoru automobila.

Motor tokom prelaska kratkih destinacija od stotinak metara ne dostiže radnu temperaturu, a to može da dovede do ozbiljnijih kvarova.

Za ovo isuviše kratko vreme, vlaga ne stiže da ispari, i meša se sa uljem, a stvaraju se i naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim delovima motora. Posledice mogu biti različite. Posle nekog vremena može se stvoriti skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Tada ulje ozbiljno počinje da gubi svoja mazivna svojstva i treba ga hitno zameniti.

Pixabay
 

A kada vozite na kratkim destinacijama može doći i do mešanja ulja i goriva, i u tom slučaju dolazi do promena na ulju koje se mogu videti čak i golim okom. Da biste otkrili da li je sve u redu možete da omirišete šipku za merenje. Ukoliko ne osetite miris goriva, sve je u redu.

Zato je bolje, a i zdravije, da do prodavnice prošetate.

Na semaforu čekate u prvoj brzini i stalno držite ruku na menjaču

Druga loša navika tiče se vašeg menjača. Stali ste na semaforu, a menjač vam je u prvoj brzini. Tada mora da se pritisne kvačilo, a i kočnica ako je automobil na blagoj uzbrdici.

Kako kažu stručnjaci, to bi trebalo izbegavati jer opruga u kvačilu nije dizajnirana da dugo trpi takvu silu i mogla bi da se potroši mnogo ranije, odnosno mogla bi da pukne. Preporučuju da izbacite menjač iz brzine i stisnete kočnicu.

Takođe, mnogi vozači drže ruku upravo na menjaču i tokom vožnje i tokom stajanja. Ovo ne bi trebalo da radite jer tako vilica menjača dodatno pritiska zupčani spoj, a navedena sila može da ošteti menjač. Savetuju da za njim posegnete samo u trenutku kada treba da promenite brzinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike