Naučno potkrepljena tehnika: Zašto treba vrata automobila otvarati desnom rukom

10.08.2023

16:29

0

Autor: K. B.

To bi trebalo da postane rutinska praksa svakog vozača

Naučno potkrepljena tehnika: Zašto treba vrata automobila otvarati desnom rukom
Copyright Profimedia

Prilikom napuštanja automobila, većina vozača instinktivno otvara vrata levom rukom. Međutim, ovo je praksa koja bi mogla biti rizična i potencijalno opasna po život, izveštava CityMagazine.

Nakon što parkirate automobil, pokušajte otvoriti vrata desnom rukom. Ovo će vas usmeriti da okrenete svoj pogled unazad, omogućavajući vam da na vreme primetite prisustvo biciklista, motociklista ili drugih vozila koja prolaze pored vas. Na taj način možete sprečiti nesreće ili oštećenja vozila koja bi mogla nastati otvaranjem vrata.

Profimedia
 

Ovakve situacije se dešavaju češće nego što mislimo. Na primer, biciklisti nemaju načina da unapred znaju kada će vozač otvoriti vrata, dok vozači, zauzeti svojim radnjama, često otvaraju vrata levom rukom bez da pravilno osmotre okolinu. Međutim, sekunde u tim trenucima igraju ključnu ulogu i mogu doneti razliku između života i smrti. Otvoriti vrata desnom rukom natera vozača da se delimično okrene unazad, što povećava vidno polje i omogućava bolju percepciju okoline.

U Holandiji, gde se ovakav rizik svestrano razume, vozači često praktikuju otvaranje vrata desnom rukom. Važno je usvojiti ovu naviku i osvestiti potencijalne rizike koji do tada nisu bili primetni, kao što ističe članak objavljen u CountryLiving.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike