Apel mladim vozačima: Ne gledajte video-klipove dok vozite!

26.05.2023

18:13

0

Autor: Z. A.

Veliki broj mladih vozača gleda video-snimke na pametnim telefonima. Svaki četvrti priznaje da se za volanom ponaša rizično, da li su mladi vozači neodgovorni ili šta je posredi

Apel mladim vozačima: Ne gledajte video-klipove dok vozite!
Ilustracija - Copyright Freepik

Gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se rizično ponaša za volanom automobila. To je vidljivo iz godišnjeg izveštaja francuske fondacije Vinci Autoroutes.

Upotreba pametnih telefona i konzumacija alkohola i droga su u porastu među mladima do 35 godina, posebno među muškarcima. To pokazuje godišnje istraživanje koje je za ovu organizaciju sproveo Ipsos na uzorku od 12.400 vozača u jedanaest evropskih zemalja, piše revijahak.hr.

Čak 67 odsto mlađih vozača smatra da je korišćenje telefona bez upotrebe ruku bezopasno, dok je 15 odsto već imalo nezgodu ili je za dlaku izbeglo nesreću kao rezultat korišćenja mobilnog telefona.

Profimedia
 

Rezultati pokazuju da su mlađi od 35 godina, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina – 23 odsto mladih koristi telefon za gledanje filmova ili videa dok vozi.

Konzumaciju droge (19 odsto) i opasnost od umora za volanom ne smatraju previše opasnim. Više od polovine ispitanika (54 odsto) vozi kada su veoma umorni.

Još jedan zabrinjavajući aspekt je da otprilike svaki treći evropski vozač starosti od 16 do 24 godine ne vezuje sigurnosni pojas.

Takođe, 15 odsto mladih nema problema sa vožnjom pod dejstvom alkohola. A postoji i tendencija masovnog ignorisanja saobraćajnih pravila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike