Kako će funkcionisati crne kutije koje će se ugrađivati u nove automobile od sledeće godine

23.05.2023

18:12

0

Autor: Z. A.

Podaci se čuvaju samo lokalno u vozilu, tako da ne smeju biti dostupni putem internet veze

Kako će funkcionisati crne kutije koje će se ugrađivati u nove automobile od sledeće godine
Muškarac vozi automobil - Copyright Freepik

Crna kutija se već decenijama ugrađuje u avione, a od 7. jula 2024. crna kontrolna kutija biće obavezna u svim novim automobilima.

Sistem trajno beleži podatke o vozilu, ali ih čuva samo kada se prekorači određeni prag za aktiviranje. Naime, ako senzori detektuju, na primer, nesreću ili ako kontrolna jedinica automobila signalizira da je sudar neizbežan.

Nekoliko faktora može pokrenuti snimanje. Između ostalog, promena brzine za više od 8 km/h u roku od 150 milisekundi, aktiviranje zatezača pojaseva, detonacija vazdušnih jastuka, aktiviranje „aktivne haube“ (ako su automobili opremljeni ovim sistemom) i sudar otpozadi, piše nemački auto-klub (ADAC), piše b92.

Pexels
 

EDR je obično deo kontrolnog modula vazdušnih jastuka, pošto ionako prenosi informacije senzora ubrzanja. Podaci se čuvaju samo lokalno u vozilu, tako da ne smeju biti dostupni putem internet veze.

Podaci se mogu pročitati preko interfejsa za dijagnostiku u vozilu (OBD) ili preko kontrolne jedinice vazdušnih jastuka ako je OBD uništen u nesreći.

Podaci koji se čuvaju su brzina vožnje, položaj pedale gasa, broj obrtaja motora, aktivnost ABS-a i kontrole stabilnosti, kao i ugao upravljanja (prednjih točkova).

U slučaju udesa, između ostalog se beleže promene u uzdužnoj i bočnoj brzini, status pojasa vozača i suvozača, lampica upozorenja vazdušnog jastuka i vreme aktiviranja vazdušnog jastuka.

Pexels
 

Podaci o EDR-u se obično čitaju po nalogu sudije ili državnog tužilaštva. Zatim se šalju stručnjaku da razjasni detalje nesreće.

Vozač ne mora uvek da daje dozvolu za ovo. Međutim, može se desiti da interes krivičnog gonjenja prevlada nad interesom zaštite podataka o ličnosti.

Ovo može biti slučaj, na primer, ako je potrebno razjasniti kako je došlo do nesreće sa ozbiljnim povredama i/ili smrtnim slučajevima.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike