Šta troši više goriva: Uključena klima u automobilu ili spušteni prozori?

24.05.2023

18:31

0

Autor: K. O.

Postoji magična brzina posle koje se sve menja

Šta troši više goriva: Uključena klima u automobilu ili spušteni prozori?
pexels-gustavo-fring-4173091 - Copyright Pexels

Čim sunce postane jače, vožnja bez rashlađivanja postaje nemoguća. I nema vozača koji se nije zapitao da li je ekonomičnije otvoriti prozor ili uključiti klima-uređaj?

A odgovor se krije u brzini vožnje. Ta magična granica iznosi 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio auto. Iznad ove brzine, efekt otpora prozora koji su otvoreni počinje okretati situaciju u korist uključivanja klima-uređaja, odnosno tada je potrošnja klima-uređaja niža.

A sve ovo pokazale su studije Društva inženjera automobila (SAE), koje su proučavale potrošnju kod otvorenih prozora u odnosu na klima-uređaje.

Naravno, potrebno je uzeti u obzir brojne varijable poput - koliko je prozora otvoreno, aerodinamiku različitih modela automobila, koliko dugo neko može koristiti svoj klima uređaj (neki ga koriste samo za kratko rashlađivanje) i mogućnost upotrebe ventilatora bez uključivanja klime.

Profimedia
 

Bilo kako bilo, ključna je brzina. Prekretnica je 72 km/h. Ako koristite klima-uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak 10 odsto, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva za čak 20 odsto.

A kad se još u obzir uzme neprečišćen vazduh u gradskoj vožnji, sigurno je tada bolje izbegavati otvaranje prozora.

Kada je baš vrućina možda je najbolje uključiti klimu, ali zatvoriti spoljne ventilacijske otvore, tako da vazduh samo kruži, a da se ne uvlači spolja jer u gradskoj gužvi u vozilo će vam ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred vas, piše Revija Hak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike