Nije beznačajna ušteda: Uskoro za manje prepravke na autu nećete morati na tehnički

19.03.2023

11:05

0

Autor: Z. A.

Jedna lepa vest tiče se kuka za vuču, stakala, ali ima još nekoliko novosti za vozače

Nije beznačajna ušteda: Uskoro za manje prepravke na autu nećete morati na tehnički
tehnički pregled - Copyright Profimedia

Automobil zahteva satlnu budnost, ali i konstantne izdatke. Zato imati automobil nije baš jeftino.

Ali izgleda da stižu lepe vesti, te da vozači neće morati da se troše za manje prepravke na automobilima, ali neke izmene za vozače električnih trontineta.

Među najavljenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima našao se i predlog Agencije za bezbednost saobraćaja koji bi mogao da donese lepu uštedu vozačima.

Naime, za manje prepravke na vozilima neće više biti potreban novi tehnički pregled, kao ni potvrda proizvođača, najavio je za sajt Polovni automobili Branko Stamatović, direktor Agencije.

Do sada je, treba podsetiti, za prepravke automobila bilo neophodno da osim plaćanja same usluge i ispitivanja vozila, dobijete od proizvođača potvrdu o saobraznosti, ali i da uradite tehnički pregled kako biste takvo vozilo mogli da registrujete.
Neki proizvođači za izdavanje potvrde naplaćuju tridesetak evra, dok se cena ovog papira kod nekih uvoznika naplaćuje čak i do 100 evra.

Pexels
 

Kad na to dodate cenu tehničkog pregleda, koja iznosi otprilike 50 evra, jasno je da krajnji iznosi za prepravke na vozilima nisu mali.

- Sagledali smo kompletnu situaciju i odlučili da predložimo zakonsku izmenu, po kojoj za manje prepravke u koje spadaju zatamnjivanje stakala, ugradnja kuke, ugradnja zaštitne kabine ili rama na traktoru, ali i ispitivanje vozila za koja nisu poznati ili su pogrešno upisani tehnički podaci u saobraćajnoj dozvoli neće više biti potrebna potvrda od proizvođača, kao i tehnički pregled. Jednostavno, takvim prepravkama se ne narušava bezbednost vozila i drugih učesnika u saobraćaju, tako da smo želeli da vozačima smanjimo troškove koji nisu neophodni - kaže Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Profimedia
 

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja zapravo će se omogućiti propisivanje bližih uslova da se ova oblast definiše i to kroz novi predlog Pravilnika o ispitivanju vozila.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja su trenutno na razmatranju u Vladi Srbije i očekuje se da bi uskoro mogli da se nađu na glasanju pred poslanicima u parlamentu.

Osim novine koja se odnosi na prepravke, uvedena je potpuno nova oblast elektromobilnosti kojom će se regulisati korišćenje elektrotrotineta u saobraćaju, definisani su slučajevi kada će policajci moći da vozačima "progledaju kroz prste" za određene prekršaje, ali i kada će policija moći da privremeno oduzme automobil od vozača.
Pixabay/
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike