Kada su dimenzije u pitanju nema konkurenciju: Ovo je najmanji automobil ikada (VIDEO)

15.03.2023

10:54

0

Autor: K. O.

Može da primi samo jednu osobu i samo jednu torbu

Kada su dimenzije u pitanju nema konkurenciju: Ovo je najmanji automobil ikada (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Sigurno ste mnogo puta pomislili, eh da imam manji automobil, pa da ga parkiram umesto kontejnera. E, pa postoji jedan baš minijaturan, zapravo najmanji na svetu.

Peel P50 je ekstremni mikroautomobil sa samo 137 cm dužine i 99 cm širine i definitivno nema konkurenciju kada su dimenzije u pitanju.

Njime je bio očaran i Džeremi Klarkson, pa ga je svojevremeno predstavio u emisiji "Top Gear."

Ovaj malecni auto nastao je kao ideja o najmanjem mogućem motornom vozilu koje može da preveze jednu osobu i jednu torbu. Iako je ideja zanimljiva nije je pratio proboj na tržištu, niti marketinški uspeh, te je proizvedeno samo 47 primeraka, a veruje se da je samo 30 preživelo do danas.

Početkom prošle decenije projekat ovog malog automobila ponovo je oživeo, a kompanija je počela da nudi ručno rađene replike. Pendine Motors nudi tri modela, klasični P50 (označen P.50), ograničenu seriju kabrioleta i zaista poseban Trident.

Interesantno je i to da se P50 takođe nudi kao komplet delova koje kupac sam sastavlja. Ovu "ljutu" mašinu pokreće elektromotor od 2 kW koji se strujom napaja iz baterije koja obezbeđuje domet od 80 km.

Ukoliko ste zainteresovani za takvu "uradi sam" ponudu, znajte da cena u ovom slučaju počinje od 10.379 funti, odnosno 11.700 evra. Nije malo, ali je svakako zanimljiva ideja.

Sastavljanje vozila zahteva osnovni alat i ne više od 50 sati rada.

Za gotov automobil cena je znatno viša, reda veličine 15.700 evra. Postoji i "Turbo" verzija sa snažnijim pogonom od 5,76 kW koji maksimalnu brzinu podiže sa 50 na 80 km/h.

U ponudi su i verzije sa benzinskim motorom zapremine od 49 do 125 kubika.

Originalnu verziju pokretao je DKV-ov 1-cilindrični motor od 50 kubika. Motor je bio uparen sa 3-brzinskim menjačem, ali bez "rikverca", tako da ste morali da izađete, podignete zadnji kraj i okrenete ga, ako biste želeli da manevrišete na malom prostoru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike