Zašto žene nekad samo sede u automobilu?

16.03.2023

21:12

0

Autor: K. O.

To je za dobrobit cele porodice

Zašto žene nekad samo sede u automobilu?
Copyright Unsplash

Vratili ste se sa posla, parkirali ispred svoje kuće, isključili motor automobila i samo tako nastavili da sedite - pet, deset ili koliko vam već treba minuta.

Ili ste videli ženu koja to radi - verovatno je majka. I potrebno joj je da predahne od svih i svakog. Tih pet minuta je svima potrebno, a majke ih retko dobijaju, pa zato svaku priliku moraju da ukradu.

Ima i onih koji na duže idu u kupatilo, a i traženje parkinga ume da se oduži. Sve to zato što nam treba odmor.

I to i fizički i psihički. A kad ste zaposlena osoba koja još ima o porodicu, nakon posla vas čeka i onaj „neplaćeni rad“ u vidu održavanja kuće, kuvanja za najmilije... Pa, nije ni čudo što ste premoreni.

A ti trenuci koje ukradete potrebni su vam da se psihički odmorite od posla da biste preuzeli drugu ulogu koja vas čeka. I gde ne želite da istresete svu svoju frustraciju koju nosite kao kovčeg s posla. Mame to odmaranje obično obave u hodu, tačnije u vožnji.

Unsplash
 

Putovanje sa i do posla može smanjiti negativno prelivanje

I dok većina ljudi putovanje do posla i nazad smatra gubitkom vremena, ono to ne mora biti.

Vozite li se na posao 20 ili 30 minuta, to vreme može da vam posluži da napravite pauzu između dva dela vašeg života - onog poslovnog i onog privatnog, te smanjuje tzv. negativno prelivanje s jednog na drugo, pokazalo je jedno istraživanje.

Vreme koje provedeno na putu do i s posla deluje pozitivno na dva kognitivna procesa. Jedan je  psihičko odvajanje od poslovne uloge, a drugi psihički oporavak od posla. Napunite mentalne baterije koje vam je osam sati na poslu istrošilo.

Bolje je da vas drugi voze

I kada samo sedite, u prevozu ili automobilu više ćete se odmoriti nego kada vi aktivno vozite jer i sama vožnja psihički umara, pogotovo ako ste u saobraćajnoj gužvi.

Unsplash
 

Kada je tokom pandemije rad od kuće postao uobičajen, granica između posla i porodičnog života se prilično izgubila, što mnogim ljudima nije prijalo, pa su jedva čekali da se vrate u kancelariju. Nedostajao im je mir da obave sve poslovne zadatke, kao i taj vremenski prozor u kom ne rade ništa dok putuju od tačke do tačke.

Ukoliko vam put do posla nije dugačak, možda možete da prošetate 20-ak minuta posle posla da biste se psihički rasteretili.

Pojedite kolač, čokoladicu, odgovorite drugaricama na poruke ili čekirajte mreže, šta god vas opušta u tim trenucima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike