Predlagali da mu siluetu stave na zastavu: Zašto u Bosni obožavaju "golf"? (VIDEO)

10.01.2023

14:32

0

Autor: K. O.

Već neku deceniju se ne proizvodi, ali ljubav Bosanaca prema "golfiću dvici" ne prolazi

Predlagali da mu siluetu stave na zastavu: Zašto u Bosni obožavaju "golf"? (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Nama sa ovih prostora poznata je velika ljubav Bosanaca prema "Folksvagenovim" vozilima, a naročito prema "golfu dvojci".

Bio je poznat kao „narodni automobil“, ali i svojevrstan statusni simbol. Imaš "golfića" - uspeo si u životu. I tako je bilo od prve generacije, a ostalo je i do dana današnjeg.

Njegovi najverniji fanovi i dalje žive u susednoj Bosni i Hercegovini, a prema nekim proračunima, oko trećine automobila na tamošnjim putevima nosi logo VW, naravno, prednjači "golf" .

Bez obzira na to što se već neku deceniju ne proizvodi, "golf 2" je definitivno najpopularniji.

Ovim kuriozitetom pozabavio se i DW, koji je snimio prilog o ljubavi stanovnika Bosne i Hercegovine prema "folksvagenu" i "golfu".

4starclassics.com
golf 2

Upoznali su nas i sa najbržim "golfom" u Bosni, koji, opremljen snažnim motorom od 840 KS, ubrzava do 100 km/h za samo dve sekunde. Našli su ga u Tuzli.

DW je tragom ove priče otišao u Sarajevo i obližnju Vogošću, gde je nekada bila velika fabrika "Folksvagena", sa preko 3.500 radnika. Danas ih ima samo 170, a sklapanja automobila odavno nema. U video-prilogu se priča i o tome da li će Bosna i Hercegovina dobiti spomenik posvećen "golfu".

Kroz priču o "golfu" upoznali smo i Amara Bašića, vlasnika unikatnog "golfa 2" sa delovima novijih generacija. Adnan Dedagić, vlasnik auto-mehaničarske radnje i veliki ljubitelj "golfa", kaže da ispred kuće uvek ima "golf":

- "Golf" je narodni auto, generacije su odrasle uz njega, pouzdan je i retko se kvari.

O popularnosti "golfa" svedoče i komentari ispod videa koji kažu da su se Bosanci posle rata šalili da siluetu golfa treba staviti na novu državnu zastavu, te da kod njih delove za ovaj automobil možeš da kupiš i na kiosku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike