Artur Rubinštajn: Najsrećniji čovek 20. veka

20.12.2020

12:59 >> 17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan od najvećih pijanista svih vremena smatrao je da moramo voleti život da bi nam on uzvratio ljubavlju

Artur Rubinštajn: Najsrećniji čovek 20. veka
Copyright Artur Rubinštajn/Profimedia

Artur Rubinštajn je rođen 28. januara 1887. godine u Poljskoj. Karijeru je započeo već sa deset godina i od tada je svirao na mnogim turnejama širom sveta. Poštovanje notnog teksta, objektivan pristup autorima i samom delu, i pre svega lep, mekan ton i bogata interpretativna imaginacija, obeležili su njegova velika izvođenja Šopena, Betovena, Mocarta, Bramsa, Lista, Ravela, Debisija, Šumana i drugih kompozitora, čija je dela izvodio na svoj, poseban način udahnjujući im „novi život“.

Pročitajte još

Bio je veoma popularan i omiljen, snimio je mnogo ploča, a 1999. proglašen je za ličnost godine od strane čuvenog magazina „Tajms“ i smatra se jednim od najvećih pijanista svih vremena. Za svoj rad primio je nekoliko međunarodnih nagrada, a jedna od najvažnijih je priznanje za njegovu interpretaciju Šopena, čiji je opus osvežio  specifičnim, romantičarskim pristupom i repertoarom. Kao Jevrej iskusio je sve tragedije prošlog veka, ali je ipak bio osoba puna života, nastavio je sa radom i nakon svoje osamdesete godine i doživeo punih 95 godina. Od 1946. godine postao je američki državljanin. Bio je kosmopolita i poliglota. Tečno je govorio čak osam jezika.

Profimedia

Napisao je duhovitu autobiografiju „Godine moje mladosti“, koja nije samo ispovest slavnog umetnika, već i istorija najsrećnijeg čoveka 20. veka. Još u mladosti je usvojio optimističnu životnu maksimu da moraš voleti život da bi ti on uzvratio ljubavlju, i to je činio do duboke starosti, što se videlo i kroz njegov stil života i muziciranje koje su opisivali kao krepko, puno životnih sokova, optimističnih ritmova i narodne, posebno poljske, veselosti, naročito u Šopenovim kompozicijama, koje je do poznih godina najčešće izvodio.

Promo/Delfi

Knjiga je izuzetno vredna i samim tim veoma preporučljiva edukativna literatura koja nije samo za profesionalne muzičare i one koji to žele da postanu, već i za „obične“ čitaoce koji žele nešto da nauče, ali i da uživaju u živopisnim i duhovitim opisima umetnikovog života, njegovim avanturama, iskustvima, trijumfima, nezgodama, anegdotama… Saveti i „mali trikovi“ koje je Rubinštajn otkrio u knjizi, a koji su vezani za njegov umetnički razvoj i obrazovanje, velika su i svesrdna pomoć kako mladim pijanističkim naraštajima i njihovim roditeljima, tako i klavirskim pedagozima.

U epilogu knjige je napisao: „… Moj delimični gubitak vida produbio je moju ljubav prema životu. Moja osećanja prema muzici, moje misli i ideje postale su jasnije, a moj deus ex machina obezbedio mi je predivne poslednje godine života …“

Artur Rubinštajn je preminuo na današnji dan, 20. decembra 1982. godine, u Ženevi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike