Logor smrti, zemlja živih: Tragične audio priče o žrtvama Jasenovca

19.04.2021

09:11 >> 11:39

0

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin koji su, u ulogama naratora, sni

Logor smrti, zemlja živih: Tragične audio priče o žrtvama Jasenovca
Copyright Profimedia

Audio-izložba “Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih” koju je moguće posetiti u Galeriji Progres od 21. aprila, donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Izložba je interaktivna jer posetioci prolaze kroz niz dramskih aktivnosti i postaju učesnici i ko-kreatori priča.

Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube.

U pitanju je, dakle, drugačiji pristup temi logora Jasenovac. Iako je inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju, izvedenu u audio formi, koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način “vide” Jasenovac.

Profimedia

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Bukvić vodi posetioce kroz celo interaktivno iskustvo – a posetioci mogu čuti vođenje putem pomenute veb aplikacije. Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević. Nosilac projekta je agencija “NextGame”, a producent i organizator izložbe je Marko Brun (Galerija Štab). Dizajn zvuka, koji predstavlja centralni element iskustva na ovoj izložbi, potpisuje Natalija Strahinić.

“Projekat / izložba je zasnovan na tome da nas Jasenovac zapravo uči da budemo zagledani u život, a ne u smrt, u svetlost, a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života”, objašnjavaju autori.

Posetioci će moći da posete izložbu u Galeriji Progres od 21. aprila od 19 časova u skladu sa epidemiološkim merama – svečanog otvaranja neće biti, već će izložba biti otvorena za javnost uz minimum protokola. U galeriji je dozvoljen boravak 30 osoba, grupe kreću na svakih deset minuta, a nošenje maski je obavezno.

Mobilni telefon i slušalice su neophodni tokom izložbe.

Pročitajte još

– Molimo vas da, ukoliko je moguće, ponesete svoje slušalice kako biste slušali priče. Ukoliko, međutim, to i ne učinite, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica, koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu – u skladu sa Covid19 epidemiološkim merama – poručuju iz Galerije.

Na izložbi će biti izložena i interaktivna instalacija “Gvozdena knjiga”, čiji je autor Viktor Kiš, a biće otvorena do 5. maja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike