Na pomolu novi skandal u svetu umetnosti: Da li će Benksi konačno morati da otkrije svoj identitet zbog još jedne tužbe (FOTO)

12.03.2024

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Kolekcionari su razočarani umetnikovim ponašanjem

Na pomolu novi skandal u svetu umetnosti: Da li će Benksi konačno morati da otkrije svoj identitet zbog još jedne tužbe (FOTO)
Copyright Profimedia

Dva kolekcionara su pokrenula sudski postupak protiv Benksija zbog „odbijanja“ da potvrdi autentičnost jedne od svojih poznatih slika. Umetnikov identitet je dugo bio predmet nagađanja i istrage, ali će ovog puta možda biti primoran da otkrije svoje pravo ime ako spor oko otiska "Monkey Queen" na kome je pokojna kraljica Elizabeta prikazana kao primat ukrašen draguljima završi na sudu.

Profimedia
 

Izgubili strpljenje

Dva kolekcionara umetničkih dela podnela su tužbu protiv kompanije „Pest kontrol“ (Pest Control) koja zastupa umetnika grafita, posle očiglednog odbijanja da potvrdi autentičnost "Monkey Queen". Posle tri godine pokušaja da dobiju odgovor, Niki Kac i Rej Haus su izgubili strpljenje i podneli tužbu protiv „Pest kontrola“ zbog kršenja ugovora, navodi Gardijan, prenosi Rts.

Oni navode da na veb-sajtu kompanije stoji da izdaju sertifikat o autentičnosti za „slike, grafike, skulpture i druge kreacije“. Podnosioci tužbe upoređuju sertifikat sa „potvrdom o registraciji vozila“. Znači da „to možete kupiti, prodati ili osigurati kao umetničko delo, jer imate garanciju da je legalno i da točkovi neće otpasti“.

Promo/COFO Entertainment
 

Benksi, poznat po svojim grafitima i otiscima na šablonama, sebe je opisao kao „kvalitetnog vandala“ koji ismeva autoritete kroz umetnička dela na javnim mestima. Njegova delimično iseckana slika "Ljubav" prodata je za više od 18,5 miliona funti na aukciji 2021. godine, dok se njegove potpisane slike prodaju za sume sa pet i šest cifara.

„Pest kontrol“ je umetnik ustanovio 2008. godine pošto su lažni otisci prodavani na mreži i igra ključnu ulogu na tržištu za njegov rad. Sertifikat o autentifikaciji je od vitalnog značaja za postizanje maksimalne cene pri prodaji njegovog dela, tvrdi se. 

Profimedia
 

Identitet je decenijama misterija

Benksijev pravi identitet je decenijama misterija o kojoj se često spekuliše u medijima i javnosti.

Kac i Hovs kažu da su uzalud pokušali da dobiju sertifikat da li je otisak koji su kupili za 30.000 funti 2020. iz zaostavštine nedavno preminulog, poznatog Benksijevog kolekcionara. Međutim, delo nema propratnu dokumentaciju koja bi potvrdila promet otiska.

Profimedia
 

Kac, šezdesetpetogodišnji stanovnik Londona, vlasnik kamenoloma i bogate umetničke kolekcije u kojoj je veliki broj Benksijevih dela, navodi da "Monkey Queen" vredi između 55.000 i 70.000 funti i da je ogorčen zbog odugovlačenja „Pest kontrola“:

- Ne znamo na čemu smo, a to je mnogo novca. Oni tvrde da su zvanični zastupnici rada ovog umetnika. Ali ovo traje već tri godine. Ne oglašavaju se i neće da kažu ni da jeste, niti da nije autentično delo. Nagađamo se već čitave tri godine - ističe Kac i dodaje:

Profimedia
 

- Da li je autentično ili ne? To je usluga za koju tvrdite da pružate. Ako nije autentično, i to je u redu, jer ćemo onda potraživati od kolekcionara od koga je slika kupljena. Ako je autentično, odlično. Samo nam dajte papirologiju koja nam je potrebna.

Na kraju su zaključili da im je pravni postupak jedina opcija.

Razočaran ponašanjem umetnika

Kac naglašava da je veoma razočaran Benksijevim ponašanjem.

- On je onemogućio da bilo ko drugi potvrdi autentičnost bez njegovog sertifikata. To dramatično utiče na vrednost njegovog rada. Da sam imao sliku Leonarda da Vinčija, ne bih morao da tražim potvrdu od "Leonardove kontrole". Jednostavno bih to odneo stručnjacima da mi kažu da li je Leonardov rad. U slučaju Benksija, čak i ako imate stručno mišljenje koje kaže da je komad jedan od njegovih, ako nema sertifikat od "Pest kontrola", ne možete se osloniti na bilo kog stručnjaka.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

Džon Brandler, vodeći specijalizovani prodavac dela grafiti umetnika, kaže da veruje da je u pitanju pravi Benksijev rad.

- Ali ovo odugovlačenje "Pest kontrola" je česta tržišna manipulacija, jer Benksi sertifikuje samo dela koja želi da poseduju određeni pojedinci. To nije isto kao autentifikacija. Ako neko otkrije Ticijana na tavanu, niko ne kaže: "Ko si ti i zašto ga imaš?". Ticijan je ili nije. Sa Benksijem, to je: "Ko si ti i zašto da ti kažem?" - objašnjava Brandler.

Potpis slavnog umetnika koji krije svoj identitet Profimedia
 

On napominje i da su cene za Benksijeve radove „znatno niže u odnosu na ono što su bile pre tri godine“. Kao primer izdvojio je otisak policijskog auta podignutog na klocne:

- Pre dve do tri godine, koštao bi između jedan i po i dva miliona funti. Prodata je u Parizu pre oko mesec dana za 300.000 evra.“

Iz „Pest kontrola“ su poručili: „Naš proces autentifikacije je pažljiv i temeljan i ponekad dugotrajan. Izdali smo hiljade sertifikata o autentičnosti.”

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike