Film o Openhajmeru je prvo snimljen u Jugoslaviji pre pola veka: Branko Pleša u glavnoj ulozi (VIDEO)

27.07.2023

18:30

0

Pre Holivuda na prostoru bivše SFRJ snimljena je priča o "ocu atomske bombe"

Film o Openhajmeru je prvo snimljen u Jugoslaviji pre pola veka: Branko Pleša u glavnoj ulozi (VIDEO)
Branko Pleša i Kilijan Marfi - Copyright Printscreen/Youtube/Full HD domaći filmovi/Profimedia

Film "Openhajmer" koji govori o "ocu atomske bombe" trenutno je jedan od najvećih bioskopskih hitova. Film Kristofera Nolana potpuno je osvojio svet.

Međutim pre Holivuda prvi film o Openhajmeru je snimljen u Jugoslaviji pre 53 godine.

Printscreen/Youtube/Full HD domaći filmovi
 

Čuveni televizijski reditelj, kompozitor i bivši dugogodišnji upravnik Narodnog pozorišta Arsenije Jovanović režirao je TV  dramu "Slučaj Openhajmer" u kom je glavna uloga bila poverena glumcu Branku Pleši.

Fokus na sudskom procesu

Drama je bila fokusirana samo na sudski proces koji se 1953. vodio protiv njega zbog sumnji da je bio u sprezi sa komunističkim pokretom.  

Jovanović je odabrao taj segment iz biografije Openhajmera, jer je to bio deo serijala sudskih drama, u kojima je rekonstruisao različite slučajeve iz bliže ili dalje prošlosti, pa su tako u okviru njega prikazani i "Li Harvi Osvald", "Paljenje Rajhstaga", "Sarajevski atentat" i "Zašto je pucao Alija Alijagić".  

Printscreen/Youtube/Full HD domaći filmovi
 

"Slučaj Openhajmer" snimljen je po scenariju nemačkog pisca Hainara Kipharta, a premijerno je prikazan 1970. godine na RTV Beograd.

Pored Pleše, u ovom filmu su igrali i  Svetolik Nikačević, Predrag Tasovac, Janez Vrhovec, Petar Banićević, dok je muziku komponovao legendarni Radomir Mihailović Točak.

Smenjen zbog simpatija prema Komunističkoj partiji

Tokom Drugog svetskog rata američki fizičar Robert Openhajmer bio je na čelu istraživačkog tima za izradu atomske bombe.

Sa tog je položaja smenjen 1953. godine zbog neslaganja s Američkom atomskom komisijom oko razvoja hidrogenske bombe, a do nesporazuma je došlo kada je shvatio da bomba nije napravljena da prekine rat, već da započne neke nove sukobe.

Profimedia
 

Istraga koja se protiv njega vodila u zloglasno vreme antikomunističke histerije i "lova na veštice" u vreme senatora McCarthyja povezivala ga je s mnogim ljudima koji su bili deo Komunističke partije, iako on sam nikada nije bio njen član, već je samo ima simpatije prema komunističkim idejama.

Međutim, kroz tu istragu isplivale su velike moralne i psihološke dileme s kojima su se suočavali naučnici toga doba. Priča oko istrage postavljena je kao bitan deo Nolanovog filma, uz još mnogo dodataka o Openhajmerovom životu i prošlosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike