Saudijska Arabija naručila 105 Erbasovih aviona u rekordnoj nabavci

21.05.2024

00:30

0

Na pitanje o vrednosti posla, Saudijska grupa nije odgovorila, dok je Erbas odbio da komentariše, ali su u saopštenju za javnost organizatori Foruma za avijaciju budućnosti rekli da nova narudžba ''iznosi ukupno 19 milijardi dolara''

Saudijska Arabija naručila 105 Erbasovih aviona u rekordnoj nabavci
airbus-gd0c83a3fc_1280 - Copyright Pixabay/Pit Karges

Nacionalna avio-kompanija Saudijske Arabije saopštila je danas da je naručila 105 Erbasovih aviona u najvećem poslu u istoriji zemlje kada je reč o nabavci komercijalnih letelica.

Generalni direktor Saudijske grupe, državnog vlasnika saudijske avio-kompanije, Ibrahim Al-Omar rekao je danas da će prvi avioni biti isporučeni u prvom kvartalu 2026, preneo je Si-En-En.

"Saudijska grupa danas najavljuje najveći posao u istoriji saudijske avijacije“, rekao je on na Forumu za avijaciju budućnosti u Rijadu, govoreći o ugovoru sa Erbasom. Trenutna flota Saudijske grupe sastoji se od 93 letelice kompanije Erbas i 51 Boingovog aviona, objavljeno je na njenom sajtu.

Na pitanje o vrednosti posla, Saudijska grupa nije odgovorila, dok je Erbas odbio da komentariše, ali su u saopštenju za javnost organizatori Foruma za avijaciju budućnosti rekli da nova narudžba ''iznosi ukupno 19 milijardi dolara''.

Si-En-En ocenjuje da je odluka saudijske avio-kompanije da kupi avione od evropskog Erbasa, novi udarac američkom Boingu, koji u posednje vreme trpi gubitke, pre svega, zbog problema sa pouzdanošću letelica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike