Tajna prvog albuma Rolingstonsa: "Klošari" koji su Bitlsima oteli tron

18.04.2022

14:15

0

Već u pretprodaji je dostigao 100.000 narudžbi, a kada je objavljen, smenio je s britanskog broja 1 album “With The Beatles”

Tajna prvog albuma Rolingstonsa: "Klošari" koji su Bitlsima oteli tron
profimedia-0238848051 - Copyright The Rolling Stones, prvi album/Profimedia

Pre tačno 58 godina, 16. aprila 1964. „The Rolling Stones“ su objavili svoj istoimeni debi album, koji je dva nedelje kasnije izbio na prvu poziciju britanske liste albuma i tu se zadržao tri meseca.

Istovremeno, bio je jedan od najbolje prodavanih albuma u Velikoj Britaniji te godine. Od 12 pesama na albumu, samo jednu su napisali Džeger i Ričards - “Tell Me“ (Youre Coming Back) i to je bilo prvo objavljeno autorsko delo članova benda. Ostale su bile obrade Vilija Diksona “I Just Want to Make Love to You”, Čaka Berija “Carol”, Bobija Trupa “Route 66”, Rufusa Tomasa “Walking the Dog” i drugih.

The Rolling Stones / Profimedia
 

Prvi album po mnogima najveće rok grupe 20. veka snimljen je na običnom “Revox” dvokanalnom magnetofonu i kao takvog snimak je bilo nemoguće producirati. Album je snimljen “uživo” u studiju što govori dovoljno o kvalitetu sastava koji je “samo” morao da odsvira odavno uvežbane pesme bez naknadnih obrada u produkciji.

Albumu su prethodila tri singla - “Come on”, “I wanna be your man” i EP “Not fade away”, obrade Čaka Berija, Bitlsa i Badija Holija.

Rolingstonsi / Profimedia
 

Najvažniji deo njihove početne muzičke karijere do 1965. godine vezan je uz obrade uglavnom američkih rhytm and blues, rock and roll i soul izvođača jer se nisu usuđivali da pišu i izvode sopstvene kompozicije smatrajući se nedovoljno zrelim autorima za takav poduhvat.

Međutim, Stonsi su tuđim kompozicijama dali sasvim nov oblik, tako da sa originalima jedina bliskost jesu tekstovi. Džeger je svojim, kako je on mislio, “ograničenim” vokalnim mogućnostima i energičnim i upečatljivim izvedbama, pesme usmerio drugačijim tokom.

Profimedia
 

Smatra se da su Stonsi isplivali iz gomile sličnih britanskih sastava zahvaljujući najviše otpadničkom imidžu, javnim ispadima, vulgarnošću, kao i potpuno drugačijem repertoaru obrada od ostalih tadašnjih sastava.

Dok su rok bendovi tog vremena masovno obrađivali “Johnny B Goode”, “Rock and roll music”, “Rock around the clock”, “C’mon everybody” i slične standarde, Džegerova ekipa je svirala gotovo nepoznate pesme koje su zvučale kao njihov autorski rad jer su u njih unosili svoj “klošarski” pogled na svet.

Čarli Vots / AP Photo/Mark Lennihan
 

Hrabar potez je činio i omot debija - na njemu nije ispisan naziv izvođača, već je samo stavljena fotografija članova benda koji su smatrali da su već dovoljno poznati da bi sama fotografija mogla da ih „prodaje“.

Album je već u pretprodaji dostigao 100.000 narudžbi, a kada je objavljen, smenio je s britanskog broja 1 album Bitlsa “With The Beatles”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike