Na današnji dan, pre 52 godine, Pol Makartni je izgovorio rečenicu koja je šokirala svet

10.04.2022

14:01

0

Poslednji put kada su četiri člana snimljena zajedno bilo je u Abbey Roads studiju, na snimanju završne pesme “The End”, 18. avgusta 1969. godine

Na današnji dan, pre 52 godine, Pol Makartni je izgovorio rečenicu koja je šokirala svet
Bitlsi - Copyright Profimedia

Bitlsi su bili engleski rok bend koji su činili Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star od avgusta 1962. do septembra 1969. godine.

Njihov raspad je bio kumulativni proces koji se pripisuje brojnim faktorima. To uključuje pojavu fenomena Bitlmanije, smrt menadžera Briana Epstajna 1967, ogorčenost njegovih kolega iz benda prema Makartniju zbog njegove navodne dominantne uloge, Lenonovo korišćenje heroina i njegov odnos sa Joko Ono, Harisonovo plodno pisanje pesama, Appleov floundering i “Get Back” (kasnije “Let it Be”, 1970), kao i menadžerski sporovi.

Bitlsi /Profimedia
 

Tokom druge polovine karijere Bitlsa, članovi su počeli da postavljaju individualne umetničke agende. Njihovo nejedinstvo postalo je najočiglednije na albumu “The Beatles” (takođe poznatim kao “Beli album”, 1968), a svađe i nesklad oko muzičkih stvari ubrzo su proželi njihove poslovne odnose.

Star i Harison čak su nakratko napustili grupu tokom snimanja za “White Album” i “Get Back”. Počevši od 1969. godine, grupa se podelila u dva tabora u pogledu toga ko treba da vodi njihove poslove. Makartni je lobirao za advokate iz oblasti zabave Lija i Džona Istmena, ali su ga njegove kolege iz benda nadglasali u korist biznismena Alena Klajna.

Dokumentarni film "Beatles:Get Back" Promo/MCF
 

Poslednji put kada su četiri člana snimljena zajedno bilo je u Abbey Roads studiju, na snimanju završne pesme “The End”, 18. avgusta 1969. godine.

Lenon je privatno obavestio članove benda da napušta Bitlse 20. septembra, iako nije bilo jasno da li je njegov odlazak trajan. Konačno, Makartni je 10. aprila 1970. objavio saopštenje za javnost u kojem je naveo da više ne radi sa grupom, što je izazvalo burnu reakciju medija i fanova i pogoršalo tenzije između njega i njegovih kolega iz benda. Bitlsi više ne postoje, rekao je, između ostalog, Pol.

Dokumentarni film "Beatles:Get Back" Promo/MCF
 

Pravni sporovi su nastavljeni dugo nakon njegove objave, a raspuštanje je formalizovano tek 29. decembra 1974. godine.

Glasine o novom okupljanju benda trajale su tokom 1970-ih, jer su članovi povremeno sarađivali, ali nikada sva četvorica istovremeno.

Starova “I’m the Greatest” (1973) i Harisonova “All Those Years Ago” (1981) jedine su pesme u kojima se pojavljuju tri bivša Bitlsa. Posle Lenonovog ubistva 1980. godine, ostatak benda se ponovo okupio za projekat “Anthology” 1994. godine, koristeći nedovršene Lenonove demo snimke “Free as a Bird” i “Real Love” kao osnovu za nove pesme snimljene i objavljene pod brendom Bitlsi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike