Kako je izjava Džona Lenona potpuno promenila sudbinu Bitlsa: Sve je počelo prilično naivno...

04.03.2022

19:30

0

Širom Amerike izbili su protesti protiv turneje na koju su Bitlsi trebalo da krenu po toj zemlji

Kako je izjava Džona Lenona potpuno promenila sudbinu Bitlsa: Sve je počelo prilično naivno...
Bitlsi - Copyright Profimedia

Bio je 4. mart 1966. godine. Džon Lenon i Bitlsi već su smatrani velikim zvezdama, ali onda je pevač izjavio nešto što je zamalo uništilo karijeru - i njemu i čitavoj grupi.

Sve je počelo prilično naivno… Bio je mart 1966. kada je nedeljnik London’s Evening Standard objavio intervju sa članovima mega popularne grupe – Bitlsima. U tekstu pod nazivom “Kako bube žive” za magazin su govorili Džon, Ringo, Džorž i Pol, ali do danas je upamćeno samo ono što je rekao Džon Lenon

Jer Lenon je tada izjavio da su Bitlsi “popularniji od Isusa”!

Dokumentarni film "Beatles:Get Back" Promo/MCF
 

Čitav citat išao je ovako:

"Hrišćanstvo će proći. Smanjiće se i nestati. Ne treba da se svađam oko toga – u pravu sam i pokazaće se da sam u pravu. Mi smo trenutno popularniji od Isusa. Ne znam šta će prvo nestati – rokenrol ili hrišćanstvo. Isus je bio u redu, ali njegove pristalice su slabe i obične. Upravo oni izvrću i uništavaju hrišćanstvo za mene.”

Intervju je objavljen i u Velikoj Britaniji nije izazvao nikakve reakcije. Dan nakon, PR Bitlsa ponudio je prava na intervju američkom tinejdžerskom magazinu Datebook. Tekst je objavljen, na naslovnoj strani je izašla fotografija Bitlsa i naslov “Ne znam šta će prvo nestati – rokenrol ili hrišćanstvo”.

I tada je nastao haos…

Širom Amerike izbili su protesti protiv turneje na koju su Bitlsi trebalo da krenu po toj zemlji. Neke radio stanice prestale su da puštaju njihove pesme, konferencije su otkazame, a bilo je i slučajeva javnih spaljivanja njihovih ploča. Zloglasni Kju Kluks Klan išao je čak dotle da je javno pretio svoj četvorici Bitlsa smrću ako se usude da kroče u Ameriku.

Dokumentarni film "Beatles:Get Back" Promo/MCF
 

Nakon što su se protesti počeli širiti i na druge države, uključujući Meksiko, a pesme Bitlsa službeno zabranjene u Španiji i Južnoj Africi, menadžer grupe je 11. augusta 1966. u Čikagu organizovao konferenciju na kojoj je Lenon izjavio da je njegova izjava “izvađena iz konteksta” i izvinio se svim hršćanima kojima je povredio osećanja.

Da sam rekao da je televizija popularnija od Isusa verovatno niko ne bi reagovao – dodao je objašnjavajući da je samo hteo da dočara kako drugi ljudi gledaju na bend.

Bitlsi /Profimedia
 

Posledice ove izjave osećale su se godinama. Istoričari Bitlsa često ovaj događaj tumače kao razlog zbog čega su članovi benda odlučili da prestanu da održavaju koncerte, a s vremenom doveo i do njegovog raspada.

Mark Dejvid Čapman, čovek koji je 8. decembra 1980. ubio Džona Lenona upravo tu izjavu nazvao je “bogohulnom” i kao jednim od razloga zašto je pucao u pevača.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike