Lovac na ukradena umetnička dela: Kako je detektiv Skotland jarda pronašao Pikasa u Kruševcu!

30.06.2021

06:30 >> 11:23

0

Autor: Lj. Keković

Pikasove Glava konja i Čaša i bokal,  koje su bile pozajmljene kulturnom centru u Fefkonu kod Ciriha, ukradene su

Lovac na ukradena umetnička dela: Kako je detektiv Skotland jarda pronašao Pikasa u Kruševcu!
Copyright 24sedam/Profimedia/YouTube

U klisuri na širem području Atine grčka policija pronašla je umetničku sliku “Ženska glava” Pabla Pikasa, kao i “Mlin” Pita Modrijanija, ukradene pre devet godina iz grčke Nacionale galerije, što je podsetilo na slučaj kada je u srcu Srbije, u Kruševcu, lovac na umetnička dela Ričard Elis pronašao dve Pikasove slike, ukradene 2008. godine u Cirihu.

Ričard Elis, dugogodišnji policajac Skotland jarda, specijalizovan za potragu za ukradenim umetničkim blagom, posle penzionisanja je u Londonu otvorio sopstvenu i jednu od najkompetentnijih laboratoriju za otkrivanje falsifikata.

Svi putevi nisu vodili u Rim

Ekskluzivni razgovor sa njim uradila je pre više godina ugledna novinarka RTS Mira Adanja Polak, a mi prenosimo njegove najinteresantnije delove.

Lovac na umetnička dela kaže da je od 2000. godine ostvario u našem regionu kontakte u vezi s krađom umetničkih dela.

Zbog krađe dve Pikasove slike, “Glava konja” i “Čaša i bokal”, koje su bile pozajmljene kulturnom centru u Fefkonu, nedaleko od Ciriha, odakle su i ukradene, često je putovao u Srbiju u periodu od 2008. do 2011. godine.

– Osiguravajuće društvo bilo je u obavezi da isplati veliku sumu novca za slike. Kao privatnog istražitelja, specijalizovanog za krađe umetničkih dela, pitali su me da istražim slučaj i da vratim slike. Prihvatio sam, i saznao da svi putevi nisu vodili u Rim, već u Srbiju – kaže gospodin Elis.

Ričard Elis
Foto Youtube/Printscreen

Brinuo o kulturnom dobru na Kosovu

U njegovom poslu gotovo sve se svodi na kontakte, koje je na ovom našem prostoru ostvario još dok je pomagao povodom ukradenog umetničkog blaga iz naše zemlje, ali i kada su vođeni razgovori o stvaranju baze podataka za popis kulturnih dobara sa Kosova, kada je postojala zabrinutost da mogu nestati.

Dobio je informaciju da su krađu Pikasovih slika organizovali državljani Srbije.

Profimedia

Okitili se tuđim perjem

– Sa osiguravajućim društvom dogovorio sam se da direktora Šprengel muzeja dovedem u Srbiju. On je došao u Beograd, sastali smo se sa mojim ljudima i oni su nas odvezli u Kruševac. Otišli smo do hotela, a u sobi su bile dve umotane Pikasove slike. Transportovali smo ih u Beograd, na sigurno mesto, gde se i susreo sa predstavnicima srpske policije I švajcarskim tužiocem – objasnio je Adanjin ekskluzivni sagovornik.

AP Photo/Petros Giannakouris

Na pitanje kome je pripala slava, Elis objašnjava da je dogovor bio da niko sa tim ne izlazi u medije, međutim, dok je još boravio u Beogradu, tadašnji ministar kulture objavio je da je srpska policija pronašla Pikasa, a švajcarski tužilac je tamošnjim medijima izjavio da su Švajcarci pronašli iste te slike.

– Neka im je sa srećom. Ne tražim publicitet, ne trčim za novinarima, nije mi potrebno da se zna šta radim, jer veoma čuvam svoju privatnost – dodao je Ričard Elis.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike