Posle mučnog ubistva male Vanje advokat otkriva da li je moguće vraćanje smrtne kazne! Ovako je to u Srbiji

07.12.2023

23:18

0

Nakon ubistva Vanje Đorčevske (14) u Severnoj Makedoniji u toku je višeslojna procedura izručenja osumnjičenog za to krivično delo

Posle mučnog ubistva male Vanje advokat otkriva da li je moguće vraćanje smrtne kazne! Ovako je to u Srbiji
Ilustracija - Copyright Printscreen/Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije Pixabay Profimedia

Građani Severne Makedonije, nakon ubistva tinejdžerke, potpisuju peticiju o uvođenju smrtne kazne. Advokat i bivši sudija krivičar Dejan Dobrosavljević kaže da nije realno razmišljati o tome da se smrtna kazna vrati u krivičnopravni sistem. Poručuje da postupak ekstradicije osumnjičenog za ubistvo, koji je uhapšen u Turskoj, može trajati do godinu dana.

Nakon ubistva Vanje Đorčevske (14) u Severnoj Makedoniji u toku je višeslojna procedura izručenja osumnjičenog za to krivično delo.

Dejan Dobrosavljević objasnio je da ta procedura izručenja podrazumeva da je više nivoa pravosudnih organa uključeno u postupak.

Printscreen/Facebook
 

U Srbiji je na snazi Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, lice koje je na Interpolovoj poternici, ukoliko bude zatečeno na teritoriji Srbije, lišava se slobode i izvodi se nadležnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

"To je sudija za prethodni postupak koji praktično vrši prve provere naloga za hapšenje lica i utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za eventualno pritvaranje tog lica ili primenjivanje nekih mera ograničenja kretanja na teritoriji Srbije, dok se ne donese odluka, pre svega, Višeg suda koji je prvenstveno nadležan za donošenje odluke o ispunjenosti uslova da se neko lice izruči državi molilji", objašnjava advokat.

Koliko može da traje izručenje 

Naglašava da proces izručenja zavisi od zemlje u kojoj se osumnjičeno lice nalazi, a primarni uslov da bi neko bio izručen stranoj državi, konkretno kada je u pitanju Srbija, jeste da nije njen državljanin. 

Dodaje da, kada je reč o ubistvu tinejdžerke u Skoplju, advokatima profesionalcima je uvek zadrška kada dobiju informaciju o dokazima iz medija i da period suđenja zavisi od raznih okolnosti.

Makedonska policija
 

"Prvi korak ovde imamo, to je kada će potencijalni osumnjičeni za ovo krivično delo biti ekstradirani iz Republike Turske u Republiku Severnu Makedoniju. Taj postupak može trajati do godinu dana. U Srbiji, u Turskoj, može trajati isto određeni period vremena. To je država koja donosi odluku da će neku osobu isporučiti", precizirao je advokat.

Ubistvo – različiti oblici krivičnog dela

Monstruozni zločin je, objašnjava Dobrosavljević, kolokvijalni izraz za najteže oblike teških krivičnih dela. Krivični zakon Republike Srbije pravi gradaciju između najosnovnijih oblika nekih teških krivičnih dela i najtežih oblika tih krivičnih dela.

"Znači imate obično ubistvo, imate teško ubistvo. To su, uglavnom, krivična dela protiv života i tela, gde su i tako teške postavke, koje dovode do gubitka života, žrtve, učinioca krivičnog dela. I zakon tu pravi jasnu razliku, kako odradim izvršenja postavke, tako i do zaprećenih kazni za ta krivična dela", ističe advokat.

Ukazuje da monstruozno ubistvo ne postoji kao pravni termin, formalno-pravno, postoji krivično delo, teško ubistvo.

Peticija za vraćanje smrtne kazne

Građani Severne Makedonije potpisuju peticiju o uvođenju smrtne kazne. Postavlja se pitanje da li je realno da se smrtna kazna uvede tamo gde je ukinuta ili nije – šta su argumenti "za", a šta "protiv"?

Dobrosavljević smatra da posle 20 godina, od kad je smrtna kazna ukinuta u Srbiji, nije realno uopšte razmišljati o tome da se smrtna kazna vrati u krivično-pravni sistem. Praksa je, kaže, pokazala da ne postoji povećanje broja najtežih krivičnih dela od ukidanja smrtne kazne.

Znači, u nekom smislu generalne prevencije, njeno ukidanje nije dalo očekivane rezultate i to nije samo u Srbiji, nego se to pokazuje u većini zemalja gde je ta kazna ukinuta. 

"Tako da u principu, u nekom sistemu kažnjavanja, ja lično smatram da je opravdanije imati ovakav sistem kažnjavanja, odnosno krivičnih sankcija, a da sam protivnik postojanja smrtne kazne. Smatram da ona nije dala rezultate koje je trebala ili je jednostavno prevaziđena protekom vremena kao oblik kažnjavanja za najteže oblike krivičnih dela", poručuje Dobrosavljević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike