Šta krije telefon brutalno ubijene Vanje? Čekaju se rezultati veštačenja, da li je otac zvao kobnog jutra?

07.12.2023

20:20

0

Autor: M. Vu.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije, Oliver Spasovski, izjavio je da policija sumnja da je Vanja upucana iz pištolja, a ne zadavljena u automobilu

Šta krije telefon brutalno ubijene Vanje? Čekaju se rezultati veštačenja, da li je otac zvao kobnog jutra?
Vanja Đorčevska - Copyright Profimedia/Facebook

Osumnjičeni za ubistvo tinejdžerke Vanje Đ. (14) se nalaze u pritvoru dok je ključni osumnjičeni za njeno ubistvo, Ljupčo Palevski Palčo, uhapšen u Turskoj. Policija je nedelju dana nakon otmice pronašla dva pištolja u okolini Skoplja koji se dovode u vezu sa ovim zločinom, kao i Vanjin mobilni telefon. Veštačenje telefona može imati ključni uticaj na dalji tok istrage.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije, Oliver Spasovski, izjavio je da policija sumnja da je Vanja upucana iz pištolja, a ne zadavljena u automobilu, kao što se ranije spekulisalo.

Tinejdžerka je poslednji put viđena na Bulevaru Partizanskog odeja ispred "Broz kafea", nakon čega je nestala. Poslednji signal njenog telefona registrovan je prekoputa Univerzalske sale.

Profimedia/Facebook
 

Prema policijskim sumnjama, Vanja je oteta iz zgrade u kojoj je živela oko 7:30 ujutru. Otmičari, predvođeni Palevskim, vezali su je i prisilno ubacili u automobil.

Tri sata nakon otmice, ona je ubijena. Policija sumnja da su se otmičari uspaničili jer je njena majka rano sve prijavila i oglašavala se u medijima.

Ubili su Vanju, a Palevski je pobegao, da bi konačno sinoć bio uhapšen. Troje uhapšenih je priznalo učešće u zločinu, dok je Vanjin otac negirao umešanost u učešću u otmicu ćerke.

Vanjina majka Zorica je ranije za medije rekla da sumnja da joj je ćerka oteta.

Ona je prva na društvenim mrežama podelila apel da se devojčica pronađe, samo nekoliko sati nakon njenog nestanka.

Facebook_Zorica Gjorcevska
 

Prema Zoričinim rečima, Vanja je na dan otmice bila dobro raspoložena i nije se žalila ni na kakve probleme. Nije prijavila nikakvo zlostavljanje, a porodični problemi nisu bili poremećeni niti je imala neprijatelje. Zorica je od početka sumnjala da je njena ćerka oteta.

„Bila je nasmejana kada je napustila kuću, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Nastavnica mi je javila da nije došla na čas“, kazala je Zorica.

Resorno ministarstvo je podnelo krivične prijave za dva ubistva, pokrenuvši fazu istrage protiv pet osoba u vezi sa slučajevima otmice i ubistva tinejdžerke Vanje i 74-godišnjeg Pančea Žežovskog. Aleksandar Đ., Vanjin otac, takođe se sumnjiči za pomaganje u izvršenju krivičnog dela otmice maloletnog lica.

Facebook/Printscreen/Zorica Gjorcevska
 

Tužilaštvo je razotkrilo detalje ubistva Žežovskog, navodeći da su provalili u njegovu kuću radi pljačke i krađe njegovog automobila "citroen". Nakon napada i vezivanja, Žežovski je ubijen vatrenim oružjem blizu sela Rudnik.

Intenzivne policijske akcije sprovedene su na području SVR Skoplje, SVR Veles i SVR Štip, uključujući pretrese domova i drugih lokacija, što je rezultiralo oduzimanjem mobilnih telefona, računara, vozila i drugih predmeta. Takođe su obavljeni brojni razgovori sa članovima porodica, poznanicima i prijateljima, dok je nekoliko stotina policajaca posvećeno isključivo radu na ovim slučajevima, s namerom da se otkriju detalji i okolnosti ovih tragičnih događaja.

Aleksandar Đ. je saslušan u tužilaštvu i negirao je umešanost u otmicu ćerke, ali mu je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da će uticati na istragu.

Jedan novinar je rekao da su Vanjini roditelji razvedeni, kao i da je Vanjin deda, otac njene majke, imućan čovek. Sad postoji mogućnost da je otac Aleksandar, revoltiran na porodicu svoje bivše supruge, od njih hteo da izvuče novac, znajući koliko su bogati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike