Otkrivamo tajnu dugu 37 godina: Evo šta krije spomenik Ljube Zemunca

10.11.2023

08:00

2

Sahrana Ljube Zemunca bila je jedna od najvećih u istoriji Beograda

Otkrivamo tajnu dugu 37 godina: Evo šta krije spomenik Ljube Zemunca
Ljuba Zemunac - Copyright Ljubomir Magaš Printscreen/Facebook/Mafija ne prašta

Ime Ljubomira Magaša, poznatijeg kao Ljuba Zemunac, i čak posle 37 godina od smrti i dalje se sa strahopoštovanjem izgovara na ulicama Beograda. Ovaj čovek, idol dečaka odraslih na ulici, odmetnik koji je "kršeći zakon došao do pravde", ostavio je neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenskog i evropskog podzemlja.

Sahrana Ljube Zemunca bila je jedna od najvećih u istoriji Beograda. Pre njega, toliki broj ljudi ispratio je jedino Tita, Krcuna i Rankovića. 

O spomeniku Ljube Zemunca postoji urbani mit: onaj ko udari glavom u rukavicu postaje "opasan momak" beogradskog asfalta. Zemunac, koji je životom i delima definisao jedan novi način života u Beogradu devedesetih, bio je primer mnogima koji su ga sledili.

Ušao u muzej zbog šaha

Decenijama se širi anegdota o šahovskim figurama i Ljubi Zemuncu. On je dao zatvorenicima da žvaću hleb kako bi tako napravili figure. I danas, ovaj Ljubin šaf, izložene je kao deo eksponata u muzeju beogradskog Centralnog zatvora.

Ubistvo Ljube Zemunca ispred Zemaljskog suda u Frankfurtu 10. novembra 1986. godine odjekulo je kao bomba. Goran Vuković, zvani Majmun, kasniji lider "voždovačkog klana" i večiti doušnik, povukao je oroz i okončao život Magaša. Pravi motivi i nalogodavci zločina ostali su obavijeni velom tajne. Vuković se kasnije pravdao:

- Ni tada, kad se to desilo, Ljubu nisam prvi napao. Oni su na mene kidisali. Da si u ne znam kakvoj svađi, ako ideš sa ženom, ako ti je tu familija, niko se ne napada, sve se zaboravlja, to je uvek među nama bio neki nepisani zakon. Pa nisam valjda mogao da dozvolim da me Ljuba potcenjuje pred suprugom?!

Foto: Youtube / Printscreen
Ljubomir Magaš

Magaševa majka, Rosa Magaš, pričala je o sumnjama koje su se povodile oko ubistva, implicirajući da bi strane obaveštajne službe mogle imati udela u tome. Citirajući stručnjaka za organizovani kriminal, koji je Ljubu optužio za kontrolu nad "oko 250 razbojnika iz Jugoslavije u Frankfurtu i okolini", majka je ukazala na složenost igara moći u koje joj je bio uvučen sin.

Život Ljubomira Magaša bio je pun kontroverzi, od ranog delinkventnog ponašanja, preko amaterskog boksa i uličnih tuča, pa sve do optužbi za silovanja i ubistva. Prijatelji i poznanici opisivali su ga kao čoveka koji nije bio pri parama, razbijajući tako mit o bogatom kralju podzemlja. Umesto toga, iza njega su ostali samo polovan "mercedes 190", nekoliko kožnih jakni i sedam hiljada nemačkih maraka.

Ljuba Zemunac, čovek čija je sudbina bila ispisana na beogradskom asfaltu, ostaje upamćen kao simbol jedne burne ere, čije će priče još dugo odzvanjati ulicama grada.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike