"Ulica rađa grešnike, ja sam jedan od njih": Uz ove hitove su lumpovali kriminalci po kafanama u najluđoj noći!

31.12.2022

19:45

0

Naručivale se pesme Tome Zdravkovića, Džeja, Sinana Sakića, Mileta Kitića, Ace Lukasa, Marka Bulata i drugih

"Ulica rađa grešnike, ja sam jedan od njih": Uz ove hitove su lumpovali kriminalci po kafanama u najluđoj noći!
Dobar provod i slavlje uz hitove: Ilustracija - Copyright Profimedia

"Žestoki momci" oduvek su voleli kafanu, lepe žene, brze automobile i dobar provod. Lumpovali su uz različite hitove domaće muzičke scene. Kako su prolazile godine, tako se i repertoar menjao. Mnogi više nisu među živima, veliki broj njih ovu novogodišnju noć dočekaće iza rešetaka, a neki će se ludo provesti uz svoje omiljene pesme, u dobrom društvu, iće i piće, uz masni bakšiš kafanskim pevačicama i neizostavnu pucnjavu iz svojih pištolja kad nova 2023. godina zakuca na vrata.

Oni koji su imali prilike da se sa njima provode po kafanama, takve dočeke, žurke i slavlja smatraju nezaboravnim, a mnogi i najboljim u životu.

Stara garda beogradskih kriminalaca iz osamdesetih godina, od Ljube Zemunca pa nadalje, i te kako je znala da se provodi u kafani, a i sami pevači za njih tvrde da su bili pravi boemi. Na njihovoj plej-listi omiljeni su bili hitovi Tome Zdravkovića. Njegove pesme naručivale su se često u inostranstvu, gde su pripadnici te generacije kriminalaca najčešće i boravili.

Nezaboravna je bila i Silvana Armenulić. Prepričava se i da je Darko Ašanin, koji je ubijen 30. juna 1998. godine u svom klubu "Legat" na Dedinju, do besvesti naručivao pesmu "Banjaluko i ta tvoja sela" Milene Plavšić. Naručivale su se i pesme Zorana Kalezića, a jedan od hitova je bila "Topla zima, plava žena".

Krajem osamdesetih, na repertoar stiže i "Plavi moj safiru“ od "Bajage i instruktora". Početkom devedesetih, mlađi kriminalci slušali su grupu "Mobi Dik" i njihov čuveni hit "Kralj kokaina".

Knele voleo "Kockara"

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, ovu Novu godinu dočekaće u zatvoru ili na slobodnom vikendu, ali svakako uz svoje omiljene pesme, i to "Ulica rađa grešnike, ja sam jedan od njih" Srećka Sušića, "Nosim tugu ko okove" Goce Božinovske i "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine" Mitra Mirića.

Devedesete, ratovi i splavovi donele su i nove pesme. Lumpovalo se uz Sinana Sakića i "Južni vetar", a "Kockar" Mileta Kitića bio je omiljeni hit Aleksandra Kneževića Kneleta i njegovih "voždovčana". Slušao se i Džej Ramadanovski, a pored ostalih, nezaobilazan je bio hit "Uspeo sam u životu", za koji je tekst napisao njegov brat, čuveni Dorćolac Iso Lero Džamba, koji je nestao pre tri decenije i o kome se, osim spekulacija i nagađanja, ništa ne zna.

Profimedia
Kafansko slavlje: Ilustracija

Od omiljenijih na splavovima bio je i Marko Bulat sa svojim hitom "Prijatelji, braćo, kumovi". Često se slušao i hit Srđana M. "Tebi moja mazo, tebi moje srce pripada".

Najslušaniji, ipak, na splavovima bio je Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, čije hitove su posle obožavali gotovo svi naredni kriminalni naraštaji. I svoj nadasve poznati umetnički nadimak dobio je po imenu čuvenog novobogradskog splava "Lukas" na kome je nastupao i postao popularan početkom devedesetih godina.

Izmenjena "Ptičica"

Njegov prvi hit i najtraženija pesma bila je "Pesma od bola“, posle koje su usledili hitovi "Kafana na Balkanu", "Bele ruže" i drugi. Pevač je 2009. godine bio ranjen sa dva hica iz vatrenog oružja dok je u Novom Beogradu ulazio u automobil. Pogođen je tada u desnu natkolenicu i van životne opasnosti prevezen u Urgentni centar.

"Zemunski klan" voleo je modifikovanu pesmu "Ptičica" koju u originalu izvodi Boban Zdravković. Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum i ostali pevali su je poput svoje himne. Posle uspešno obavljenih "akcija", Spasojević i Luković su redovno slavili u kafanama, uz oružje ispred sebe i devize koje su lepili trubačima na čelo.

Svojevremeno je Marko Bulat ispričao da su za noć izmenjenu verziju pesme "Ptičica" naručivali i po deset puta: "Jutros rano oko sedam sati, probudi me moja mila mati, ustaj, sine, za te krevet nije, za tebe su zatvorske ćelije. Prodaj, majko, konja kočijaša, pa izvadi sina robijaša. Zašto nisam ptičica, da letim daleko, pa da vidim napolju čeka li me neko..."

Balkanski "kralj droge" Darko Šarić obožavao je u kafanama da naručuje pesmu "Ljepša od noći", koju su izvodili Šako Polumenta i njegov sestrić Dado. Posle hapšenja Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i njegovog klana, ostalo je zabeleženo da su mu na radiju naručivali pesmu "Nevolja" Dare Bubamare.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike