Sišao sa voza, pa dobio metak u potiljak: Likvidacija Juga Vučinića u holu železničke stanice u Beogradu!

20.01.2024

08:05

0

Ubistva Crnogoraca u Beogradu počela dvostrukim zločinom ispred "Franša", a pripadnici "barskog klana" i danas na meti

Sišao sa voza, pa dobio metak u potiljak: Likvidacija Juga Vučinića u holu železničke stanice u Beogradu!
Copyright Profimedia

Žrtve krvavog rata između "škaljarskog" i "kavačkog klana" u Crnoj Gori i Srbiji broje se desetinama. Rat zavađenih kotorskih klanova odavno se preneo na ulice Beograda, a kraj mu se ne nazire. U Beogradu, sve je počelo ubistvom Igora Ćosovića i Zorana Jovanovića, koji su izrešetani 26. decembra 1996. godine ispred restorana "Franš", a nastavljeno likvidacijom Jugoslava Juga Vučinića, samo 25 dana kasnije.

Trostruki kum i nerazdvojni drug Vasa Pavićevića, toliki da je svom sinu dao njegovo ime, tridesetogodišnji Jugoslav Jugo Vučinić ubijen je 20. januara 1997. godine u Beogradu. On je tog jutra oko 10 sati iz Bara stigao vozom u Beograd, gde ga je neko sačekao u holu beogradske Glavne železničke stanice i hladnokrvno mu ispalio metak u glavu.

Dogodiilo se to samo 25 dana pošto su nasred Bulevara Jugoslovenske narodne armije u Beogradu, ispred restorana "Franš", na istovetan način, hicima u glavu ispaljenim iz neposredne blizine i pred očima desetina svedoka, ubijeni 27-godišnji Podgoričanin Igor Ćosović i njegov sedam godina stariji drug, Zoran Jovanović, rodom iz okoline Danilovgrada.

Vučinić je bio u biznisu oko kazina, ali se navodnoi bavio i drugim mutnim radnjama. Na sahrani svog kuma Pavićevića nosio je sanduk.

Sva tri ubistva, i Vučinićevo i likvidacije Ćosovića i Jovanovića, vezuju se za Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, kao i ubistvo Radeta Ćaldovića Ćente i Maje Pavić, počinjeno 25 dana posle likvidacije Vučinića.

Ubistvo Vasa Pavićevića

Kasnije je i sam Voja Amerikanac nestao, a nezvanično je i on ubijen iz osvete zbog likvidacije članova barskog klana. Postoji više teorija o njegovoj smrti, ali ovo je jedna od njih.

Vaso Pavićević je, poput mnogih, bio sportista, profesionalni bokser, plemenit momak. Njegova životna priča, međutim, skreće sa tog toka i pretvara se u storiju o žestokim momcima i kriminalu. Pavićević je sredinom devedesetih važio za šefa "crnogorskog klana" i vođu tada poznatog "barskog klana". Preživeo je tri atentata u kojima bio ranjavan.

Pavićević je ubijen, zajedno sa Jovom Vujičićem, u noći između 24. i 25. aprila 1996. godine, na putu Podgorica - Petrovac. Pronađeni su u parkiranom automobilu, izrešetani sa bezbroj metaka (pominjalo se između 60 i 100 nađenih čaura, a počinioci nikada nisu otkriveni. Na njegovoj sahrani sanduk je nosio i Jugo Vučinić, koji je takođe bio bokser Mogrena.

Kao jedan od organizatora ubistva pominjao se Darko Beli Raspopović, jedan od glavnih ljudi Državne bezbednosti, čovek veoma blizak vrhu vlasti. Pričalo se i da je Beli nameravao da ubije i Blagotu Baju Sekulića (za koga se tvrdilo da je umešan u ubistvo Vanje Bokana u Atini), ali da je Baja to saznao i preduhitrio ga tako što je poslao momka iz BiH da likvidira Belog. Raspopovića je na ulici hladnokrvno upucao jedan momak, pred mnogo očevidaca. Par meseci kasnije ubijen je Baja Sekulić.

Likvidacija na Krfu

Vaso je rođen u južnoj srpskoj pokrajini, odrastao je u Baru, trenirao boks u Crnoj Gori, a zatim u Beogradu. Bio je redovan na treninzima čuvenog Miroslava Ćite Ćitakovića na Savi. Bio je i pripadnik Srpske garde zajedno sa Žarkom Radulovićem Đarom i Branislavom Dugim Lainovićem kod komandanta Đorđa Božovića Giške koji je kao i Vaso imao crnogorsko poreklo, a takođe rođenu Peći na Kosovu i Metohiji i poput Vasa bio ponosan što je Srbin.

Niko nije otvoreno pokazao netrpeljivost prema Vasu, niko nije imao hrabrosti ni u Crnoj Gori ni u Srbiji, ali će njegova pojava u glavnom gradu Jugoslavije mnoge uplašiti. Usledila je bila serija atentata na njega, ali je četvrti bio koban.

Kožar i Hadžić izrešetani ispred vile na Krfu Foto: Printscreen Youtube
 

U poslednje vreme Barani se takođe pominju. Označen kao vođa "barskog klana" Alan Kožar, kao i ubijen je krajem jula 2020. godine na Krfu zajedno sa Damirom Hadžićem. Njegovo ime vezivano je za ubistvo Slobodana Šaranovića, ali i još neke likvidacije. Bio je navodno blizak Luki Bojoviću i Filipu Koraću.

Kožar je osuđen na šest godina zatvora zbog bombaškog napada na hotel „Splendid“. I Hadžić je od ranije poznat policiji. Osuđivan je zbog pokušaja iznude 10.000 evra od Ulcinjanina Almira Muratovića.

I Belivuk umešan

Navodni pripadnik "škaljarskog klana" Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, obojica Barani, nestali su 14. oktobra 2020. godine. Policija je mesecima ćutala o istrazi, a porodicama nestalih govorili su navodno uvek isto: “Radimo”. Iako se ubistvo dvojice Barana indirektno pominje u optužnici podnetoj 30. jula protiv ozloglašene kriminalne grupe Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bliske "kavačkom klanu", Specijalno državno tužilaštvo je 18. avgusta 2021. saopštilo da su Hodžić i Spahić likvidirani.

24sedam/ATA Images/Printscreen
Ilustracija

Na konferenciji za medije objasnili su da su ubijeni u kući u Stanjevića rupi, nadomak Spuža, optuživši za likvidacije Belivuka, Miljkovića i Nebojšu Jankovića iz Beograda, kao i Ratka Živkovića iz Kraljeva. Hodžićeva majka Sabaheta ispričala je da su im građani, koji poseduju video-nadzor na svojim objektima, odmah pomogli u potrazi.

Crnogorski tužioci Belivuka i Miljkovića terete za ubistva Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića Kapetana. Tim povodom, saslušanja u Beogradu obavili su glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović, posle čega su Belivuk, Miljković i Janković vraćeni u Okružni zatvor u Beogradu. Čađenović je kasnije uhapšen i optužen upravo za saradnju sa "kavačkim klanom".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike