Najveći ubica beogradskog asfalta: Likvidirao Ćentu, Majmuna, Arkanovog "tigra" i Juga Vučinića, nisu mu dorasli ni Belivuk ni "zemunci"!

05.03.2024

08:00

3

Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, nestao je i iza sebe ostavio zapaljen džip i misteriju

Najveći ubica beogradskog asfalta: Likvidirao Ćentu, Majmuna, Arkanovog "tigra" i Juga Vučinića, nisu mu dorasli ni Belivuk ni "zemunci"!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Ata Images/Antonio Ahel

Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, nestao je početkom marta 1997. godine, i od tada se o njemu ništa ne zna. Slovio je za najvećeg ubicu na beogradskom asfaltu. Tako impozantan spisak likvidacija, kako tvrde upućeni, nema nijedan ubica danas, ni Sretko Kalinić, ni Veljko Belivuk, ni Željko Maksimović Maka, ni mnogi drugi.

Posle misterioznog nestanka Voje Amerikanca govorilo se da je njegovo telo jedno od tri zabetonirana i bačena u Dunav kod Golupca. Kružila je zatim priča da su ga osvetnici mučili, isekli i delove njegovog tela razbacali po Beogradu. Njegov nestanak se dovodio i u vezu sa osvetom italijanske mafije iz Sjedinjenih Američkih Država.

Činjenica je, ipak, da policija ništa nije otkrila, i tri godine posle njegovog nestanka proglašen je mrtvim.

A priča o Voji Amerikancu zapravo je priča o početku klana "Amerika". On je oko sebe okupio desetak kriminalaca, mahom iz Crne Gore.

Za Raičevića se pričalo da je u svim likvidacijama imao logistiku u Državnoj bezbednosti, čiji je pripadnik bio od početka devedesetih godina. Oni koji su ga poznavali tvrde da je bio lak na obaraču.

Više od 15 likvidacija

Pričalo se da je Voja Amerikanac opasni psihopata kome se na dušu stavlja više od 15 nerasvetljenih ubistava s početka i sredine devedesetih godina. Upravo zbog toga imao je veliko poštovanje u podzemlju i mnogi su pred njim skidali kapu. Poznato je i da je bio prijatelj Bojana Petrovića, poznatog kriminalca sa Zvezdare.

Posle ubistva Zemunca Radeta Ćaldovića Ćente, kako se i danas prepričava na beogradskom asfaltu, unezveren je utrčao u jednu od tada najpopularnijih beogradskih diskoteka. Seo je za šank i naručio piće.

- Najviše volim kada se ispruže ovi sa službenom - rekao je tada Voja Amerikanac šankeru, koji nije znao ko je ubijen a da je imao službenu legitimaciju Državne bezbednosti Srbije.

Kasnije je i šankeru postalo jasno šta je Raičević rekao. Kao udarna vest tog 15. februara 1997. godine emitovano je da je u Francuskoj ulici ubijen Ćenta, nekadašnji nerazdvojni prijatelj Ljubomira Magaša, poznatijeg kao Ljuba Zemunac.

Zajedno sa Ćaldovićem ubijena je i Maja Pavić, novinarka i kuma Svetlane Cece Ražnatović. Ispostavilo se da se njihov ubica popeo na haubu vozila i kroz šoferšajbnu u njih sasuo ceo okvir iz automatskog oružja. Ovo dvostruko ubistvo zvanično nikad nije rasvetljeno, a nezvanično ga je počinio upravo Raičević.

Ćenta ga ponizio

Ćaldovića je, kako se priča u beogradskom podzemlju, glave koštalo to što je Voja Amerikanac "odradio“ čoveka čiju je glavu Ćenta ucenio na 80.000 maraka. Raičević je otišao kod Ćaldovića, ali ga je ovaj oterao rečima: "Ti si nekoga ubio? Ne zasmejavaj me, pogledaj se!“ Za takvu uvredu, poniženi Voja Amerikanac vratio je Ćenti rafalima.

 

Policijska operativna saznanja govore da je Raičević organizator, ali i počinilac mnogih ubistava u Beogradu. Pored likvidacije policijskog inspektora Dragana Radišića 1996. godine, na njegovom spisku za odstrel, kako se priča, bio je i major Arkanovih "tigrova“ Zoran Stevanović, zvani Kiri, ubijen iste godine. A 20. januara naredne godine, u holu Glavne železničke stanice u Beogradu, navodno je ubio i Baranina Jugoslava Juga Vučinića.

Na njegovoj crnoj listi navodno su bili i vođa "voždovačkog klana“ Goran Vuković MajmunMališa Milovanović, ali i mnogi drugi.

Iza njega su ostali zapaljen džip i misterija koja traje punih 27 godina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike