Belivuk i Šarić uskoro pod novom istragom? Tužilac od Grka tražio sve o likvidacijama u Atini i na Krfu!

25.02.2023

19:45

0

Tužilac Mladen Nenadić tražiće od grčkih kolega sve što znaju o likvidacijama, kao i "Skaj" prepisku pred zločin u Atini

Belivuk i Šarić uskoro pod novom istragom? Tužilac od Grka tražio sve o likvidacijama u Atini i na Krfu!
Ilustracija - Copyright Facebook/YouTube/ OneTV

Nova istraga uskoro bi mogla da bude otvorena protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihove organizovane kriminalne grupe, ali i Darka Šarića. Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić sa kolegom iz Grčke razgovaraće o istrazi ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020. godine. Nenadić će, kako saznajemo, tražiti informacije o tome koje su konkretno mere preduzete u dosadašnjoj istrazi dvostrukog ubistva, ali i u slučaju ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu 23. jula 2020. godine.

Svedok okrivljeni Srđan Lalić u svom iskazu pred Specijalnim sudom govorio je o svojim saznanjima vezanim za dvostruku likvidaciju u Atini. On je, da podsetimo, kao jednog od aktera označio Ljubomira Lainovića. inače sina poznatog Novosađanina Branislava Lainovića Dugog, koji je ubijen 20. marta 2000. godine, oko 16:15 sati, ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Mlađi Lainović tako se dovodi u vezu da je sa "kavčanima" za koje je radio i sa još trojicom egzekutora 19. januara 2020. godine ubio Igora Dedovića, jednog od šefova "škaljarskog klana" i Podgoričanina Stevana Stamatovića.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
Mladen Nenadić

Lainovića, kao direktnog počinioca zločina u Atini, označio je i drugi Belivukov pokajnik Bojan Hrvatin. Mladi Ljubomir vodi se zvanično kao nestala osoba, ali ima indicija da je ubijen i da su za to odgovorni upravo Belivukovi ljudi, za koje je radio kao glavni egzekutor. Pojavila se teorija da su ga  mučili, vadili mu oči, a da mu je glavu odsekao Damir Hadžić, koji je kasnije likvidiran zajedno sa Alanom Kožarom, vođom barskog ogranka „škaljaraca” na Krfu. Posle se čulo da su tu priču medijima podmetnuli upravo "kavčani" i da su sami eliminisali Lainovića kao potencijalno nezgodnog svedoka.

Prema Lalićevim i Hrvatinovim rečima, obećani novac za atentat u Atini Lainoviću nije isplaćen, a snimak Ljubomirovog mučenja i sakaćenja poslat je čak i njegovoj porodici. 

Kako je rekao Lalić, Lainović je iznajmio bicikl i trenirao, jer je plan bio da pobegne njime sa mesta zločina u Atini. Direktni počinioci, kako kaže Lalić, bili su Lainović i Milinko Brašnjević.

"Dedoviću glava pala u tanjir"

Miljković je tada pitao Lalića kojim vozilima su se prebacile ubice "škaljaraca". "Pratnja je vršena smartom, a prilikom izvršenja ne znam koji auto su imali", odgovorio je Lalić, a zatim je opisao egzekuciju dvojice "škajaraca" u restoranu pred porodicama. "Dedović nije imao reakciju, glava mu je pala u tanjir, a Stamatović je skočio na pištolj", istakao je.

Lalić je u svom iskazu rekao da je "kavački klan" ubio Lainovića na Kosovu, iako je ubijao za njih.

- Zemo i njegovi ljudi su milsim dočekali Lainovića na Kosovu. Ne znam ko ga je likvidrao, ali ti si Miljkoviću dao nalog i dogovorio se sa Živkovićem u vezi sa tim - tvrdio je Lalić.

U atinskom predgrađu Vari, u restoranu mediteranske hrane "Voskopula”, Igor Dedović i Stevan Stamatović 19. januara 2020. godine izrešetani su za stolom, naočigled supruga i dece, sa 22 metka. Četvorica maskiranih muškaraca izvela su spekatkularnu likvidaciju i pobegla.

Vlasnik restorana rekao je da su Dedović i Stamatović u proteklih godinu dana često dolazili u njegov restoran i trošili velike sume novca, a utvrđeno je da su porodice ubijenih u Grčku stigle krajem decembra 2019. godine, verovatno da bi zajedno proslavili praznike. Ubice su, kako se sumnjalo, Dedovića i Stamatovića pronašle upravo prateći njihove supruge.

Tužilac Nenadić razgovaraće sa grčkim kolegama o njihovim saznanjima u istrazi obe likvidacije, kao i o eventualnoj "Skaj" prepisci pred zločin u Atini. U javnost su isplivale poruke sa "Skaj" aplikacije pred dvostruko ubistvo na Krfu.

Na osnovu podataka sa "Skaja", Šarić je bio na vezi sa odbeglim vođom “kavačkog klana” Radojem Zvicerom sa kojim je, kako se sumnja, organizovao i finansirao ubistvo jednog od vođa suparničkog “škaljarskog klana” Alana Kožara na Krfu.

"Kavčani" su na osnovu samo jednog detalja sa fotografije mogli da otkriju gde se nalazi osoba sa njihovog spiska za likvidacije. Kožar je bio vođa "škaljaraca" u Baru i bio je veoma poštovan u podzemlju. On se 2020. godine našao na policijskoj poternici, a Zvicer je krenuo da ga goni posle neuspelog atentata na njega u Ukrajini.

Obradovali Šarića

Da bi locirali Kožara, “kavčani” su upotrebili Ratka Živkovića zvanog Zemo, čoveka koji je uspeo da se kao Zvicerova krtica infiltrira u “škaljarski klan” koji dugo nije sumnjao za koga on radi.  Zemo je, kako piše u izveštaju sačinjenom na osnovu "Skaj" komunikacije, bio u svakodnevnom kontaktu sa Kožarom, ali nije znao gde se nalazi.

Živkovićeva uloga bila je da ga po svaku cenu natera da mu šalje svoje fotografije, koje će "kavčani“ potom iskoristiti da ga lociraju i organizuju ubistvo. Ratko se tako dve nedelje dopisivao sa Kožarom. Alan mu je za to vreme poslao forografije vile u kojoj je boravio i motora koji je koristio. Saznali su i da redovno ide na plažu.

"Slabo spavam. Izgoreo juče od sunca, pa se budio" navodno je 26. juna 2020. Kožar napisao Živkoviću, koji ga je potom posavetovao: "Uzmi, brate, jogurt. Kažu da je dobar, pa se namaži”.

 

Kožar je potom poslao ključnu fotografiju na kojoj se vidi kako sedi u restoranu u mestu Perama i pije pivo. Informacija je ubrzo prosleđena Veljku Belivuku, koji je sa svojom ekipom otišao u Grčku.

 

Belivuk i još jedan saradnik uspeli su da pronađu mesto gde je Kožar iznajmljivao motor na Krfu, kao i restoran koji je posetio i vilu u kojoj je boravio i to na osnovu analize bazena u dvorištu. Oglasio se potom i Darko Šarić i poruku najverovatnije uputio Belivuku: "U, brate, svaka čast, još to da nam upali i to je to. Uh, kako si me obradovao. Sjećaš se kad smo pisali da će se ta budala opustiti posle nekoliko mjeseci", napisao je Šarić.

Kožar je zajedno sa Damirom Hadžićem 23. jula 2020. ubijen ispred vile dok se vraćao s plaže. Policija je na mestu zločina pronašla više od 30 čaura. Kako se sumnja, Šarić i Zvicer su za likvidaciju dali 1,4 miliona evra, odnosno po 700.000 evra.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike