Kum Luke Bojovića sigurniji u zatvoru nego na slobodi: Mamili ga u Ritopek, poručivali da je sledeći, pokušali da mu ubiju saradnika u BiH!

15.10.2023

20:45

0

Filip Korać godinama je na meti "kavčana", a za glavu njegovog saradnika Zvicer i Elez nudili 250.000 evra

Kum Luke Bojovića sigurniji u zatvoru nego na slobodi: Mamili ga u Ritopek, poručivali da je sledeći, pokušali da mu ubiju saradnika u BiH!
Filipas Koraća hteli da namame u Ritopek - Copyright 24sedam/Mup

Filip Korać, desna ruka i kum Luke Bojovića, uhapšen je nedavno kao državljanin Crne Gore u Mađarskoj, i to po nalogu francuske policije koja ga potražuje za čak 25 krivičnih dela, među kojima su krijumčarenje droge i pranje para. Poznavaoci prilika u podzemlju tvrde da je Korać sigurniji u zatvoru nego na slobodi. Godinama je na meti "kavčana", Veljko Belivuk i njegov klan hteli su da ga namame u ritopečku klanicu, a nameravali su da ga ubiju i Šaranovićevi ljudi.

Koraćevo ime nalazi se i na poternici koju je za njim raspisala Bosna i Hercegovina zbog sumnje da je bio član grupe Ognjena Orašanina, zvanog Oras, iz Sokoca, visokorangiranog "škaljarca" koji se svojevremeno našao i na meti Radoja Zvicera i Darka Eleza, koji su za njegovu glavu nudili 250.000 evra.

Bosanska policija prošle godine istraživala je Koraća zbog sumnje da je sarađivao sa "sokolačkim klanom“ na čijem čelu se, prema pisanju tamošnjih medija, nalazi Ognjen Orašanin, zvani Oras.

Orašanin se, kako je u decembru prošle godine saopštila policija u BiH, našao na nišanu vođe "kavačkog klana" Zvicera i Darka Eleza. Zvicer i Elez se sumnjiče da su u septembru 2020. godine naručili da se ispod Orašaninovog automobila postavi eksploziv, a navodno su za njegovo ubistvo nudili 250.000 evra unapred. Ta akcija je osujećena, a policija je deaktivirala eksplozivnu napravu koja je bila pričvršćena na "ford galaksi“, kojim je upravljao Orašaninov saradnik Saša Karadžić.

O tome da su članovi Belivukovog klana pokušali da namame u klanicu u Ritopeku i Filipa Koraća otkrio je na saslušanju navodno Bojan Hrvatin, svedok saradnik u postupku protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihove kriminalne grupe. Taj plan se izjalovio, jer ih je Korać, koji navodno važi za jednog od šefova "škaljarskog klana", prozreo.

"Tik-tak, ti si sledeći"

Osim Šaranovića, kome se dok nije ubijen sudilo u odsustvu, presuda je doneta i Milošu Delibašiću, Ratku Koljenšiću, Saši Cvetanoviću, Slaviši Novakoviću, Milošu Vojinoviću i Bojanu Miletiću. Ovom presudom, osim kazne za ubistvo Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića, oni su oglašeni krivim i da su bili pripadnici kriminalne grupe koja je nameravala da likvidira još nekoliko osoba, među kojima je bio i Filip Korać.

Uhapšen zbog poruka na "Skaju"

Korać je, da podsetimo, uhapšen po nalogu francuske policije u Segedinu zbog sumnje da je učestvovao u trgovini narkoticima. Dokazi protiv njega, kako su preneli  beogradski mediji, jesu poruke koje je razmenjivao preko kriptovane "Skaj“ aplikacije. U međuvremenu je iz Crne Gore stigla informacija da je tamošnji MUP pre dva meseca oduzeo crnogorsko državljanstvo Koraću. Za Filipom, inače, u Srbiji ne postoji nijedna poternica.

Korać se pominje i u optužnici protiv Belivukovog klana i iz nje proizilazi da je i ova kriminalna grupa nameravala da ga ubije. Optuženi su na leđima ubijenog Gorana Veličkovića Goksija izrezali reči "Korać pi..a", fotografisali, a potom slike slali osobama iz Veličkovićevog telefona sa aplikacijom "Skaj".

Foto: Printskrin/Jutjub
Filip Korać i Luka Bojović

Sve se, kako navodno tvrdi Hrvatin, odigralo posle brutalnog ubistva Gorana Veličkovića Goksija u kući strave u Ritopeku u kojoj su nastale i monstruozne fotografije koje je javnost imala priliku da vidi. Hrvatin je objasnio da je klopka za Koraća bila spremljena na isti način na koji je namamljen Lazar Vukićević.

- On je nas odmah posle prve-druge poruke provalio - rekao je Hrvatin.

Tada su mu poslali fotografiju Veličkovićevog tela na kojem su krvlju ispisali “Korać pi*ka”. Potom su mu poslali još jednu poruku: "Tik-tak, tik-tak, ti si sledeći". Posle toga ih je Korać blokirao.

Ime Filipa Koraća pominjalo se i tokom suđenja Belivukovom klanu, kada je svedok okrivljeni Srđan Lalić rekao Marku Miljkoviću da je "tražio Koraća da ga ne nađe". 

Kokain i lažni pasoš

U BiH se vodi postupak protiv 17 osoba među kojima su Ognjen Orašanin i Filip Korać, preneli su tamošnji mediji dan nakon policijske akcije. Mediji su tada preneli da za Koraćem postoji poternica zbog ubistva i falsifikovanja isprava, kao i zbog overavanja neistinitog sadržaja. Ova grupa činila je sam vrh narko kartela koji je delovao u BiH i šire i blisko sarađivao sa "škaljarskim klanom".

24sedam/Profimedia/MUP
Ilustracija

Osumnjičeni su da su od 2020. godine, delujući kao organizovana kriminalna grupa, neovlašćeno trgovali opojnom drogom kokain na međunarodnom nivou i na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Kraljevine Belgije. Akcija je rezultat još jedne istrage u kojoj su korišteni podaci dobijeni iz aplikacija "Skaj" i "Anom", a u saradnji sa Europolom i FBI. Grupa se tereti i za trgovinu oružjem, pranje novca i pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog dela.

Kao vođe grupe označeni su Orašanin i Sarajlija Sani Al Murdaa za koga se sumnja da je bio direktna veza za nabavku kokaina iz Belgije, a imao je dobre veze u južnoameričkim kartelima koji su drogu dopremali u Evropu.

Korać je trećeosumnjičeni, a izvori MUP-a navode da je Orašanin u nekoliko navrata sa njim veoma blisko sarađivao i preko njega trgovao drogom. Inače, Korać je dovođen u vezu sa više teških krivičnih dela, kao i pojedinim ubistvama, što mu nikada nije dokazano.

U žiži javnosti Korać se našao i u aprilu prošle godine, kada se sam predao hrvatskoj policiji, nakon što je saznao da se tamo vodi postupak protiv njega zbog falsifikovanja isprava. U pritvoru je bio do juna kada je osuđen pred Opštinskim sudom u Zagrebu na uslovnu kaznu od godinu dana i novčanu kaznu od 10.000 evra. Korać je pred sudom priznao da je koristio falsifikovani hrvatski pasoš. Tvrdi da ga je koristio jer se plašio za svoj život, jer mu je pretilo ubistvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike