Likvidacija na Krfu plaćena 1,4 miliona evra: Kožar i Hadžić locirani pomoću fotografija sa "Skaja"!

23.07.2023

08:00

0

Darko Šarić i Radoje Zvicer su za likvidaciju Alana Kožara dali po 700.000 evra

Likvidacija na Krfu plaćena 1,4 miliona evra: Kožar i Hadžić locirani pomoću fotografija sa "Skaja"!
Alan Kožar i Damir Hadžić ubijeni su na Krfu - Copyright Facebook/MUP

Baranin Alan Kožar i Užičanin Damir Hadžić izrešetani su 23. jula 2020. godine, kada su se vraćali sa plaže, ispred luksuzne vile koju su iznajmili u okolini Helikounasa u Prasoudiju, južno od Krfa. U njih je, dok su sedeli u svom parkiranom automobilu, ispaljeno ukupno 29 hitaca iz "škorpiona" i "kalašnjikova", i smaknuti su za svega nekoliko sekundi.

Posle ubistva, grčka policija je u jednoj od morskih uvala na Krfu pronašla dva zapaljena skutera. Prvi nalazi govorili su  da su se tim motorima dvojica egzekutora i njihovi saučesnici dovezli do vile, gde su napravili "sačekušu" budućim žrtvama.

24sedam/MUP/Tanjug/Jadranka Ilić
Darko Šarić i Radoje Zvicer

Radoje Zvicer, Milan Vujotić i Darko Šarić organizovali su kriminalnu grupu koja je, pored ostalog, na Krfu ubil Kožara i Hadžića. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore vodi istragu protiv 11 osoba. Pored trojice organizatora, na spisku su i članovi kriminalne grupe, i to bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović i njegov prijatelj i nekadašnji kolega Ljubo Milović, koji je u bekstvu.

Kao pripadnici ove kriminalne grupe označeni su još Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Milan Knežević, Radoje Živković, Nikola Spasojević i Filip Knežević, kao i državljani Srbije Veljko Belivuk, Nebojša Janković, Ratko Živković, Milovan Zdravković, Stefan Andrejić, Vladimir Vojinović, Miloš Jevrić, Marko Stanković, Dušan Jovanović, Slobodan Vujačić i Nikola Spasojević.

Istraga se vodi i priotiv državljana nepriznate države Kosovo, a osumnjičeni su Jakup Aljija i Enis Thaki.

"Skaj" prepiska i fotografije

Na osnovu podataka sa "Skaja", Šarić je bio na vezi sa odbeglim vođom “kavačkog klana” Radojem Zvicerom sa kojim je, kako se sumnja, organizovao i finansirao ubistvo jednog od vođa rivalskog “škaljarskog klana” Alana Kožara. Kako se sumnja, Šarić i Zvicer su za likvidaciju dali 1,4 miliona evra, odnosno po 700.000 evra.

"Kavčani" slavili uz jagnje i harmoniku, Belivuk napravio žurku

"Kavčani" su napravili slavlje na Grahovu povodom ubistva njihovog neprijatelja Alana Kožara, i to na dan kada je porodica ubijenog "škaljarca", na granici sa Albanijom, preuzela kovčeg sa njegovim telom. Ubistvo Kožara proslavljeno je uz jagnje na ražnju, harmoniku, arsenal oružja na stolu, nacionalističke pesme... Više stotina poruka razmenili su tog dana policajci Lazović i Milović sa šefom "kavčana".

Samo dan posle likvidacije na Krfu "Principi" Veljka Belivuka napravili su veliku žurku na stadionu Partizana u Humskoj ulici i veselili se uz muziku, bakljadu i vatromet. Mnogi od "grobara" i danas tvrde da je upravo tom velikom feštom "overeno" dvostruko ubistvo na Krfu. Priča se da je slavlje organizovano na stadionu i u bašti restorana. Napravljena je bakljada, upriličen vatromet, a zatim se u "šteku" unutar stadiona, uz muziku i pevačicu, slavilo do duboko u noć.

Kao što možemo gledati u najboljim svetskim krimi serijama, "Skaj" aplikacija razotkrila je neverovatnu ubilačku mašineriju “kavčana”, koji su na osnovu samo jednog detalja sa fotografije mogli otkriti gde se nalazi osoba sa njihovog spiska za likvidacije.

Foto: Printskrin/Jutjub
Alan Kožar

Da bi locirali Kožara, “kavčani” su upotrebili svog "trojanskog konja" Radoja Živkovića, čoveka koji je uspeo da se kao Zvicerova krtica infiltrira u “škaljarski klan” koji dugo nije sumnjao za koga on radi.

Živković je, kako se saznalo, bio u svakodnevnom kontaktu sa Kožarom, ali nije znao gde se nalazi. Plan je bio da saznaju sve o njemu - šta jede, gde i šta pije, u kojoj teretani trenira. Živkovićeva uloga bila je da ga po svaku cenu natera da mu šalje svoje fotografije, koje će "kavčani“ potom iskoristiti da ga lociraju i organizuju ubistvo.

Živković se dve nedelje dopisivao s Kožarom. Za to vreme uspeo je da ga natera da mu pošalje fotografije vile u kojoj je boravio i motora. Saznali su da je nedavno došao u Grčku, kao i da ide na plažu.

Vila locirana analiziranjem bazena

"Slabo spavam. Izgoreo juče od sunca, pa se budio", navodno je 26. juna 2020. Kožar napisao Živkoviću, koji ga je potom posavetovao: "Uzmi, brate, jogurt. Kažu da je dobar, pa se namaži.”  

Kožar je potom poslao ključnu fotografiju na kojoj se vidi kako sedi u restoranu u mestu Perama i pije pivo, a zatim se pokreće “kavačka” mašinerija, koja je imala posebnu ekipu da preko interneta pronalazi i najmanje detalje sa fotografija.

Foto: Printskrin/Jutjub
Vila na Krfu

Informacija je ubrzo prosleđena Veljku Belivuku, koji je sa svojom ekipom otišao u Grčku. Belivuk i još jedan saradnik uspeli su da pronađenu mesto gde je Kožar iznajmio motor na Krfu, kao i restoran koji je posetio i vilu u kojoj je boravio, analizirajući bazen u dvorištu.

Potom se, kako se navodi u izveštaju, oglasio i Darko Šarić, i poruku najverovatnije uputio Belivuku: "U, brate, svaka čast, još to da nam upali i to je to. Uh, kako si me obradovao. Sećaš se kad smo pisali da će se ta budala opustiti posle nekoliko meseci."

Tokom pretresa vile u kojoj su boravili Kožar i Hadžić na Krfu, pronađeno je oko 11.500 evra, kao i municija za oružje zatečeno pored njih u trenutku ubistva.

"Žrtve nisu uspele ni da povuku ručnu kočnicu", rekao je lekar koji je dijagnostikovao povrede.

Lažni Martin i Robert

Alan Kožar i Damir Hadžić vođe su kriminalnih grupa iz Bara i Užica, bliske sa Lukom Bojovićem i Filipom Koraćem. Hadžić važi za jednog od glavnih organizatora ubistava za "škaljarski klan".

Kretali su se širom Evrope s lažnim imenima i falsifikovanim pasošima Slovenije, a prema informacijama iz ovih putnih isprava, poslednji put su bili u turskom letovalištu Antalija.

Za Hadžićem, koji je koristio ime Martin Pospišek, bila je raspisana crvena poternica Interpola zbog sumnje da je jedan od ubica Davorina Baltića, visokopozicioniranog člana "kavačkog klana", 1. januara 2018. godine u centru Beograda. Kožara, koji je koristio identitet Roberta Bitenca, crnogorsko pravosuđe je tražilo preko svetske policijske organizacije zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je ubila Slobodana Šaranovića.

Obojica su važila za ljude izuzetno bliske "škaljarskom klanu", s kojim su, kako se sumnjalo, učestvovali u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Za ovu kriminalnu grupu iz Kotora su navodno organizovali zločine i ubijali suparnike.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike