"Zemunci" likvidirali kralja novosadskog podzemlja: Jedan sin mu se obesio, a drugog obezglavio Belivukov klan!

20.03.2024

08:00 >> 09:41

0

Branislav Lainović Dugi ubijen je dok je stajao na kiosku i telefonirao ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu

"Zemunci" likvidirali kralja novosadskog podzemlja: Jedan sin mu se obesio, a drugog obezglavio Belivukov klan!
Branislav Lainović Dugi - Copyright Printscreen/Yotube

Branislav Lainović, poznatiji kao Dugi, ili Lajavi kako su ga zvali u Novom Sadu, inače bivši komandant Srpske garde i nekadašnji šef novosadskog podzemlja, ubijen je pre tačno 23 godine, a zbog njegove likvidacije osuđeni su pripadnici nekadašnjeg "zemunskog klana" Miloš Simović i Sretko Kalinić.

Ovim ubistvom pokrenuta je serija tragedija u njegovoj poroodici, jer mu se posle toga jedan tek punoletni sin obesio, dok se drugi sin Ljubomir, za koga se sumnja da je kao vojnik Veljka Belivuka ubio više osoba, vodi kao nestao, iako su porodici pre dve godine telefonom poslate fotografije njegovog iskasapljenog tela i odrubljene glave!

Kobnog 20. marta 2000. godine, oko 16.15 sati, Lainović je ubijen ispred hotela "Srbija" u Ustaničkoj ulici u Beogradu dok je stajao na kiosku. Dejan Milenković Bagzi, pripadnik "surčinskog", a kasnije "zemunskog klana" svedočio je kasnije u sudnici da je po nalogu Dušana Spasojevića, pucao Simović, koji je posle zločina seo u automobil, pustio muziku i počeo da peva.

Lainović je stajao ispred kioska, čekao je nekog, kada mu je prišao mlad čovek u crvenoj jakni s leđa i ispalio tri hica iz pištolja; dva su Lainovića pogodila u glavu, a počinilac je pobegao u pravcu ulice Vojislava Ilića. Dugi je u trenutku ubistva pričao telefonom i čekao nekog, a navodno su ga preko signala mobilnog “zemunci” pratili i navodili da “dođe mečki na rupu”.

Tokom suđenja "zemuncima" Lainovićev brat Žarko svedočio je da mu se veče pred smrt Branislav poverio. Rekao mu je: "Steže se obruč oko mene. U pitanju su miševi koji će me sačekati iza ćoška i koji su ubijali dede i babe preko Drine, a predstavljaju se kao heroji", ali nije naveo ko mu preti. Žarko je izjavio da veruje da je njegov brat ubijen, jer je hteo da otvori TV stanicu Lala, koja bi se "medijski suprotstavila tadašnjoj vlasti".

Naručena likvidacija?

Lainović je samo nekoliko dana pre likvidacije saslušan povodom njegovih saznanja o atentatu na Željka Ražnatovića Arkana. On je tada inspektorima rekao da ne zna ništa o ubistvu i dodao:

- Shvatam bol Arkanove porodice, ali veoma dobro znam i koliki je bol on naneo drugima, samo se o tome nigde ne piše, iako je mnoge u Beogradu zavio u crno.

Ni pod petokrakom, ni pod Danicom

Dugi je bio veliki prijatelj Đorđa Božovića Giške, bio je u Srpskoj gardi koju je preuzeo nakon Giškine smrti. Kruži legenda da su se, kada su formirali gardu, dogovorili da neće imati ništa ni sa jednom političkom strankom, pa ni sa Srpskim pokretom obnove, a Dugi je ovu odluku obrazložio u svom stilu:”Nisam služio pod zvezdom petokrakom, pa neću ni pod Danicom”.

Mnogi smatraju da je ubistvo Lainovića bilo naručeno, ali da su lični motiv imali i "zemunci" i to da bi preuzeli novosadsko podzemlje, pošto im je Lainović tamo bio zabranio ulaz. Govorio je da “taj grad mora da se zaštiti od zemunske napasti koja se širila celom Srbijom”.

Strašna sudbina zadesila je i naslednike jednog od najmoćnijih ljudi iz sveta kriminala. Jedan od njegovih sinova pre osam godina se ubio, dok se drugi vodio kao nestao, iako se pouzdano sumnja da je kao plaćeni ubica ”kavačkog klana" zverski mučen, pa ubijen i to na Kosovu, kako je u sudnici objasnio Srđan Lalić, svedok okrivljeni klana Veljka Belivuka.

Ali, na KiM se ne završava priča. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo sada je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv "kavčana" Radoja Živkovića - Žutog, rođak vođe klana Radoja Zvicera, Ratka Živkovića, Milana Vujotića i Zdravka Perunovića. Navodno su ga ubili i zakopali kraj Spuža. 

Živković, Vujotić i Perunović su u pritvoru u Turskoj, gde im se sudi za ubistvo Jovana Vukotića, vođe "škaljaraca".

Zla kob: Branislav, Matija i Ljubomir Lainović

Dugi je iz nekoliko bračnih i vanbračnih veza dobio više dece, a mnogo godina posle očevog ubistva, devetnaestogodišnji Matija 2016. godine oduzeo je sebi život. Ubio se u kući u kojoj je živeo sa majkom. Najpre je sebi isekao vene, a potom se obesio. Bio je odlikaš, tog leta je upisao Elektrotehnički fakultet.

Drugi Lainovićev sin Ljubomir, o kome se uveliko piše da je učestvovao u ubistvu dvojice vođa “škaljarskog” klana u Atini, i da je ubio vođu “Alkatraza” Ljubomira Markovića Kiću, vodi se kao nestao, iako se veruje da su slike njegovog surovog mučenja i ubistva kružile aplikacijom “Skaj”.

Ljubomira su ubili “kavčani” za koje je radio, ali su odlučili da ga likvidiraju kao nezgodnog svedoka, a sumnja se i da mu nisi platili obećani iznos za glave Dedovića i Stamatovića.

Stravični snimci

Ljubomir Lainović nalazio se u kućnom pritvoru sa nanogicom u Novom Sadu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu navijača Rada Petra Arsića na Vidikovcu u martu 2018. godine, kad je napustio u stan i od tada mu se izgubio svaki trag.

Navodno, do članova njegove porodice došli su snimci njegovog straivčnog ubistva. Tada se sumnjalo da su to uradili “škaljarci”, međutim, razotrkivanjem kriptovane komunikacije “kavčana”, koje je u Beogradu predvodio Veljko Belivuk, sumnja je pala na njega i njegovu kriminalnu grupu koja je po istom modelu ubijala suparnike, ali i pripadnike svoje grupe.

Printscreen/Youtube/one tv/Pink
Ljubomir Lainović jedan od aktera ubistva "škaljaraca" u Atini

Branislav Lainović Dugi bio je u strastvenoj vezi sa lepoticom Dolores Škaricom, koju je upoznao u kockarnici u Roterdamu.

- Atraktivna ženska, jeste malo jača, ali razbojnik…I kad je izbila frka zbog mene i nju isteraju iz Holandije, iako je imala sređen boravak, jer su znali da ću dolaziti – izjavio je jednom prilikom Dugi, koji je u napadu ljubomore ceo jedan dan Dolores vozio golu u gepeku svog “mecedesa” jednog vrelog avgustovskog dana.

Posle Lainovićevog ubistva, Dolores je učestvovala u jednoj oružanoj pljački u Italiji u kojoj je “pala” i osuđena na decenijsku robiju. Malo pre izlaska na slobodu, u zatvoru se venčala za jednog od vođa italijanske mafije, koji je ubrzo posle toga preminuo. Kao udovica nasledila je njegovo bogatstvo, i danas živi u luksuznoj vili u Italiji, u kojoj je okačen portret Branislava Lainovića Dugog.

Iz Savinog sela u Novi Sad

Dugi je odrastao u porodici koja veliča svoje žrtve u pređašnjim ratovima. Hrabrost, pravičnost, ljubav prema otadžbini, samo su neke od vrednosti kojima je učen još detinjstva.

U Savinom selu rođen je Branislav Lainović 1955, a dve godine kasnije i blizanci Ranko i Žarko. Aleksej Lainović, otac trojice sinova, više od 40 godina radio je u preduzeću "Dunav-Tisa-Dunav". Od svoje firme dobio je stan u Novom Sadu, zbog čega se 1967. godine cela porodica preselila na Detelinaru.

Dvanaestogodišnji Branislav i njegova mlađa braća osnovno obrazovanje nastavljaju u školi "Dositej Obradović", gde će, Dugi dobiti upečatljivi nadimak koji će ga pratiti kroz ceo život. Izrazito visok za svoje godine, Lainović je već kao osnovac odskakao od vršnjaka. Pubertetski nemiri naveli su ga da odmeri snage sa drugim dečacima na glasu.

Brzo se pročulo za Dugog, momka koji je bio spreman da ukrsti pesnice sa svakim, naročito sa onim ko je važio za jačeg od njega.

Sin košarkaš, otac golman

Visok 2.02 metra Lainović je prirodno bio predodređen za bavljenje košarkom. Karijeru je počeo u novosadskom Naftagasu, u kom je igrao i njegov mlađi brat Žarko.

Dugi potiče iz porodice kojoj je sport neizostavni deo mladosti. Njegov otac bio je treći golman Partizana, a mrežu je čuvao na derbiju sa Crvenom Zvezdom, kada su crno-beli izborili pobednički rezultat od 6:1.

Talenat za košarku brzo je došao do izražaja, pa je tako 1980. godine Dugi prihvatio poziv da obuče dres nemačkog Ofembaha. Sport mu je obezbedio i prve ozbiljne prihode, sa 25 godina mesečno je zarađivao 5.000 nemačkih maraka igrajući na terenima širom Evrope.

Tri dana nakon likvidacije Lainovića, održana je najveća sahrana u istoriji novosadskog novog groblja. Više od 8.000 ljudi, među kojima članovi porodice, ratni saborci iz Srpske garde, prijatelji i poznanici, okupili su se kako bi se poslednji put pozdravili sa" žestokim momkom" svetskog kalibra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike